Održan Okrugli sto „Rizici od korupcije u sektoru odbrane“

U organizaciji Centra za monitoring i istraživanje 04. marta 2015. godine, održan je Okrugli sto pod nazivom „Rizici od korupcije u sektoru odbrane“, sa ciljem prezentacije studije „Procjene rizika od korupcije u sektoru odbrane“ koja predstavlja najznačajniji rezultat projekta „Jačanje integriteta, transparentnosti i odgovornosti u sektoru odbrane“ podržanog od strane Kanadskog fonda posredstvom Ambasade Kanade u Beogradu.

U okviru uvodnih riječi učesnicima su se obratili gospodin Vlado Dedović, direktor Pravnog odjeljenja Centra za monitoring i istraživanje, gospodin Bojan Šarkić, Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, potom gospodin Kevin Rex, otpravnik poslova Ambasade Kanade u Beogradu kao i predsjednik UO Atlantskog saveza Crne Gore gospodin Savo Kentera. Prilikom svojih obraćanja učesnici su istaklida Crna Gora sa svojim međunarodnim partnerima, ulaže velike napore usmjerene na smanjenje rizika od  korupcije u MO,kao i da bolja i jača saradnja sa civilnim sektorom može doprijeniti bržem rješavanju problema na ovom polju. Učesnici su podržali hrabru inicijativu CeMI-ja, koja je rezultirala „otvaranjem“ sektora odbrane prema civilnom društvu, i izrazili nadu u uspjeh ovog projekta.

U okviru prvog panela pod nazivom „Rizici od korupcije u finansijskom upravljanju i javnim nabavkama“, gospođica Ana Selić je, u kratkim crtama, predstavila Studiju koja je nastala kao rezultat rada CeMI-jevog istraživačkog tima, sa osvrtom na rizikeod korupcije u ovoj oblasti i preporuke za suzbijenj iste. Pored  gospođice Selić, učesnicima su se  obratili gospodin Luiđi Škrelja, član Odbora za odbranu i bezbjednost, gospodin Toma Miljić, predstavnik Državne komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki, major mr Vladan Martić, predstavnik Generalštaba Vojske Crne Gore kao i gospodin Stevo Muk, predsjednik UO Instituta Alternativa.

U okviru drugog panela, pod nazivom „Rizici od korupcije u procesu zapošljavanja, nagrađivanja i unaprijeđenja; Primjena etičkih kodeksa“, gospođa Svetlana Vuković, direktorica Uprave za kadrove i gospođa Sanela Đozgić, šef kabineta u MO su istakle da je saradnja između Uprave za kadrove i MO na visokom nivou , ali da se svakako iz dana u dan radi na unaprjeđenju iste.

Studiju možete preuzeti u sekciji Publikacije.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?