Uspješno završena međunarodna škola na temu „Preduzetničke ideje mladih u EU“

Druga po redu međunarodna škola na temu „Preduzetničke ideje mladih u EU“ održana je u periodu od 14. do 18. novembra 2016. godine u hotelu „Princess“ u Baru.

Učesnici škole bili su studenti osnovnih studija i učenici IV razreda crnogorskih srednjih škola iz svih krajeva Crne Gore (ukupno 60). Polaznici/ce škole su uz pomoć eminentnih stručnjaka vodili diskusije o primjerima najboljih poslovnih praksi u EU, inicijativama za razvoj i promociju omladinskog preduzetništva, međunardnom omladinskom poslovanju, o dobrim praksama i inicijativama u preduzetničkom obazovanju Evropske unije, kao i o mogućnostima saradnje mladih iz Crne Gore sa iskusnim preduzetnicima iz Evropske unije. Shodno tome, škola je bila posvećena jačanju vještina koje su mladima u Crnoj Gori potrebne za realizaciju sopstvenih preduzetnilčkih ideja.

Na otvaranju škole govornici su bili Miomir Anđić iz Ministarstva prosvjete Crne Gore, Milan Podunavac, dekan Humanističkih studija na Univerzitetu Donja Gorica i Nikoleta Tomović, izvršna direktorica CeMI. Predavači na Školi bili su izuzetni stručnjaci u svojim oblastima, među kojima prof. dr Milan Podunavac, prof. dr Ilija Vujačić, prof. Dragan Đukanović, prof. dr Maja Drakić Grgur, prof. dr Dragana Radević, mr Branko Bošković, prof. dr Gordana Đurović, prof. dr Nenad Vujadinović, mr Marko Nišavić, Sergej Mučalica.

Izuzev predavanja, u okviru Škole su organizovane i tri panel diskusije. Na panelu „Mogućnosti razvoja preduzetničkih ideja mladih u Crnoj Gori“ govorili su predstavnici Investiciono razvojnog fonda i Zavoda za zapošljavanje. Ovaj panel tematski je pratio drugi panel sa temom „Mladi preduzetnici u Crnoj Gori – primjeri uspješnih preduzetničkih ideja mladih u praksi“ gdje su mladi podijelili svoja lična iskustva u sprovođenju samostalnog biznisa i govorili o mogućnostima mladih u Crnoj Gori da iniciraju i sprovedu u djelo svoje preduzetničke ideje. Govornice na ovom panelu bile su i pobjednice sa međunarodnog takmičenja za društveni biznis, kao i predstavnici iz Student Business Centra i Zaposli.me. Predstavnici iz Privredne komore i Uprave za mlade i sport su govorili u okviru panel diskusije koja je organizovana na temu „Institucionalne prepreke i izazovi mladih u pokretanju biznisa“.

 

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?