VUJOVIĆ: Markovićev uticaj raste, ali to ne znači da je Đukanovićeva moć u DPS-u manja

Predsjednik Upravnog Odbora, Zlatko Vujović govorio je za Portalanalitiku.

ANALITIKA: Iz DF-a je saopšteno da imaju spreman odgovor na optužnicu u slučaju pokušaja terorističkog napada. Kakva je Vaša procjena, možemo li očekivati proteste ili neku vrstu nestabilnosti?

VUJOVIĆ: DF se našao u neprijatnoj situaciji jer bi osuđujuće presude protiv lidera Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, dva ključna konstituenta DF-a, mogle voditi nekim novim potezima Vrhovnog državnog tužilaštva koji bi imali za mogući epilog zabranu rada tih partija. Stoga ne čude oštre reakcije iz ovog opozicionog subjekta. Sudski proces predstavlja s jedne strane rizik za urušavanje DF-a, u slučaju osuđujuće presude; s druge strane predstavlja priliku za dodatni rast podrške, ako glavni specijalni tužilac neuspješno okonča postupak koji je pokrenuo. DF će stoga pokušavati da izvrši dodatni pritisak na pravosudne organe, ali i drži mobilizovanim svoje pristalice. Stoga treba očekivati niz akcija DF-a – uključujući i određene forme proteta – koje bi trebalo da stvore pritisak na pravosudne organe

ANALITIKA: Predsjednik DPS-a Milo Đukanović je kazao da će u slučaju bilo kakve nestabilnosti svako dobiti što zaslužuje. Kako tumačite tu izjavu?

VUJOVIĆ: Aktuelna vlada uživa podršku ključnih zapadnih saveznika kada je riječ o okončanju procesa učlanjivanja Crne Gore u NATO, ali i sprječavanja bilo kakvih nasilnih akcija protivnika koje bi imale namjeru da spriječe okončanje tog postupka. Stoga ne iznenađuje izjava Đukanovića iz koje se daju naslutiti oštrije reakcije, prije svega, policijskih organa na sprječavanje određene vrste protesta, posebno ako bi oni prerasli u nasilne.  Međutim, isto tako međunarodni partneri očekuju da se krivica onih koji budu optuženi dokaže u zakonskoj proceduri pravičnog suđenja. Procesi protiv Mandića i Kneževića biće veliki izazov za naše pravosudne organe, te će njihov rad biti pod lupom, prije svega EU i SAD-a, ali i drugih međunarodnih faktora.

ANALITIKA: Da li će DF u slučaju bilo kakvih aktivnosti imati podršku ostatka opozicije? Medojević je najavio mogući bojkot izbora u Herceg Novom, možemo li očekivati da im se u tom slučaju pridruži ostatak opozicije?

VUJOVIĆ: Teško je govoriti o bojkotu ako su predate izborne liste, odnosno ako su odštampani glasački listići. Veoma je teško očekivati da bi druge opozicione partije odustale od izbora, a kada bi i odustale to ne bi imalo nikakvog efekta jer bi se njihove liste nalazile na listićima. Bojkot birača opozicije koji eventualno ne bi izašli da glasaju bio bi vjerovatno ponovo neočekivani poklon DPS-u. Teško da bi DF mogao da ubijedi ostale partije da ih podrže u eventualnom bojkotu, te odustanu od očekivanog preuzimanja vlasti u Herceg Novom.

DF je uspio da nametne određena rješenja ostatku opozicije, ali uticaj na druge opozicione subjekte je prilično mali. Ostali opozicioni subjekti izbjegavaju direktnu konfrontaciju sa DF-om da bi izbjegli oštre reakcije predstavnika ovog bloka, ali i da bi bili dovoljno blizu njihovim biračima ako bi se desilo urušavanje ovog subjekta. Stoga je najviše vjerovatno da se nastavi sadašnja situacija koja bi se mogla opisati kao “podrška sa bezbjedne distanceDF-u od ostalih opozicionih partija.

ANALITIKA: Opozicija je predala izborne liste za izbore u Herceg Novom, Nikšić je bojkotovala. Da li je riječ o nedosljednosti, kako se može čuti, i zbunjivanju građana – ne izlazimo na izbore za koje procijenimo da ćemo ih izgubiti?

VUJOVIĆ: Odluka o bojkotu nikšićkih izbora je predstavljala ishitren potez opozicije. Bio je to neočekivan dar DPS-u koji se suočavao sa velikim rizikom gubljenja vlasti u Nikšiću. Kada govorimo o učešću opozicije na izborima u Herceg Novom, ona najbolje potrđuje tezu da je odluka o bojkotu nikšićkih lokalnih izbora bila pogrešna.

ANALITIKA: Posljednje ankete (Defacto) pokazuju da Demokrate rastu, između ostalog i na račun DF-a. Kako to objašnjavate i kakvi u tom smislu mogu biti dalji trendovi? Kako to može izgledati na primjeru Herceg Novog?

VUJOVIĆ: Nijesam imao priliku da se upoznam sa nalazima ove agencije, tako da ih ne mogu ni komentarisati. Ono što je više nego jasno, makar kada govorimo o aktuelnom trenutku, jeste da su Demokrate partija u ekspanziji koja prijeti da oduzme lidersku poziciju unutar opozicije DF-u. To je posebno vidljivo u dvije opštine u kojima Demokrate imaju gradonačelničke pozicije, sa velikim šansama da isto ponove i u Herceg Novom. Demokrate su odlično iskoristile situaciju u kojoj nijesu bili meta niti DPS-a, niti drugih opozicionih partija. Pored toga oni predstavljaju jedinu partiju koja se ne ustručava da oštro odgovori DF-u na njihove napade. Prevelika pasivnost Demosa, te SNP-a uticala je da ove partije, makar za neko vrijeme, izgube “bitku” sa DF-om, odnosno Demokratama. Demokrate imaju kapacitet da privlače birače svih ključnih opozicionih partija, te je stoga logično očekivati njihov dalji rast. Sada se to najviše dešava na štetu DF-a, ali je isto već viđeno na račun SNP-a. Njihovi birači dominatno pripadaju “prosrpskom” biračkom korpusu, ali su oni uspjeli da privuku značajan broj mlađih birača suverenističke orjentacije. Sa nastavljanjem trenda rasta mogu težiti liderskoj poziciji unutar opozicionog bloka.

 

Čitav intervju je dostupan na sljedećem linku: http://portalanalitika.me/clanak/266311/vujovic-markovicev-uticaj-raste-ali-to-ne-znaci-da-je-dukanoviceva-moc-u-dps-u-manja.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?