Građani se često žale na loš kvalitet tehničke robe

Loš kvalitet tehničke robe, duga isporuka i nemogućnost reklamacije određenog proizvoda bez fiskalnog računa, najčešće su žalbe građana pristigle putem aplikacije za zaštitu prava potrošača, koji je razvio Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), saopštila je PR koordinatorka te organizacije, Teodora Gilić.

Ona je, gostujući na Radiju Nikšić, kazala da je CeMI do danas, primio 73 validne prijave koje su se, kako je ukazala, odnosile na različite cijene proizvoda na kasi i ispod police u supermarketima, istekle rokove proizvoda, ali i na loš kvalitet tehničke robe.

„Bilo je dosta slučajeva koji su se odnosili na kupovinu tehničke robe tj. na loš kvalitet robe,  dugo čekanje na isporuku određenog proizvoda i na nemogućnost reklamacije određenog proizvoda bez fiskalnog računa“, istakla je Gilić.

Građani su se, kako je dodala, žalili i na visinu računa za električnu energiju i vodosnabdijevanje.

Gilić je objasnila da se, putem aplikacije za zaštitu potrošača, građani mogu informisati o svojim pravima koja imaju kao potrošači, kao i prijaviti kršenje istih.

„Oni, uz svoju prijavu, mogu slati slike i video zapise kao dokaze da se konkretno kršenje njihovih prava i dogodilo“, precizirala je Gilić.

Prema njenim riječima, u CeMI-ju svakodnevno vode evidenciju o prijavama koje šalju građani kao i procijenjuju da li su iste validne.

„Ukoliko su prijave validne, prosleđujemo ih nadležnoj instituciji i dobijamo odgovor na njih. Nakon toga, sve prijave kao i odgovore nadležnih institucija objavljujemo na našoj aplikaciji“, kazala je Gilić.

Ona je istakla da je, povodom prijava za kršenje prava potrošača, CeMI najviše sarađivao sa Upravom za inspekcijske poslove, sa kojom je, kako je ocijenila, saradnja bila dobra.

Gilić je navela da CeMI, u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori –  ZAŠTITI.ME“, kojeg finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, pruža i besplatnu pravnu pomoć.

„U okviru ovog projekta, pored aplikacije, omogućavamo i besplatnu pravnu pomoć građanima u vidu pravnog savjeta ili zastupanja pred sudom“, rekla je Gilić.

Ona je podsjetila da je CeMI razvio i aplikaciju za prijavu kršenja prava pacijenata – Zdravo zdravstvo koja, kako je pojasnila, funkcioniše kao i aplikacija za zaštitu potrošača.

„Do sada smo dobili 107 validnih prijava,  gdje su se građani uglavnom žalili na dugo čekanje na zdravstvenu uslugu, neostvarivanje privatnosti prilikom ginekološkog ili pregleda neke druge vrste i neljubaznost zdravstvenog osoblja“, kazala je Gilić.

Ona je navela da građani aplikacije mogu preuzeti preko Google play prodavnice ili veb stranica www.potrošači.me i www.zdravozdravstvo.me

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?