Članovi Administrativnog odbora da se drže dalje od selektivne primjene propisa

Predstavnici političkih partija u Administrativnom odboru trebalo bi da se drže dalje od selektivne primjene propisa kada je riječ o Javnom servisu, jer to znači političku poruku onih koje predstavljaju u tom tijelu, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović.

On je, gostujući u emisiji Okvir na Radio televiziji Crne Gore, objasnio je da Zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o javnim radio difuznim servisima tretiraju pitanje sukoba interesa i da, kako je istakao, ni po jednom ni po drugom Goran Đurović nije došao u situaciju sukoba interesa.

„Tačno je da, tokom trajanja mandata kada je postao ovlašćeno lice, nije u roku od 30 dana imenovao nekoga drugoga ili se povukao sa te pozicije. To je prekršajna odgovornost, ali ne zbog toga što je u sukobu interesa, nego što jednostavno svoj status nije usaglasio u skladu sa Zakonom“, pojasnio je Vujović.

On smatra da nije postojala pravna, ni stvarna mogućnost da dođe do situacije konflikta interesa, napominjući da se član Savjeta RTCG-a, može razriješiti samo na način u skladu sa Zakonom o javnim radio difuznim servisima Crne Gore.

„U javnosti se stvara konfuzija da je zbog kršenja jedne zakonske norme došlo do sukoba interesa što nije tačno. CeMI i druge nevladine organizacije (NVO) strahuju da će se to iskoristiti da se donese protivzakonita odluka o razrješenju“, kazao je Vujović.

Administrativni odbor je, kako je pojasnio, sastavljen od poslanika različitih političkih partija, ali je, kako je kazao, i tijelo koje je „brutalno kršilo brojne zakone, posebno kada je riječ o imenovanju članova javnih tijela“.

„Imamo situaciju da Administrativni odbor ide daleko od svoje nadležnosti i pokušava da razriješi člana za koga je Agencija za sprečavanje korupcije utvdila da nije u sukobu interesa. E ovdje već ulazimo u klizavi politički teren“, istakao je Vujović.

On smatra da bi predstavnici političkih partija u Administrativnom odboru trebalo da se drže dalje od selektivne primjene propisa kada je riječ o javnom servisu, jer to, kako je naveo, znači političku poruku onih koje predstavljaju u tom tijelu.

„I ja iskreno ne mislim da TVCG ima sjajnu uređivačku politiku, ne mislim da su svi prilozi odlični. Međutim, na svu sreću nemamo Vučićev javni servis u Crnoj Gori. I to je jedan odgromni pomak“, istako je Vujović.

Nevladin sektor interesuje da postoji neutralan javni servis koji, kako je kazao, zastupa javni interes i koji je uravnotežen kada je riječ o izvještavanju o političkim dešavanjima.

Vujović je objasnio Savjet RTCG ne bi mogao da funkcioniše i donosi odluke ukoliko bi se desilo da ostane bez tri člana.

„Ukoliko broj članova bude manji od sedam, Savjet ne može punovažno da radi i odlučuje. To znači da bi bio blokiran rad Savjeta“, pojasnio je Vujović.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?