Predstavnici vlasti i opozicije da pregovaraju u cilju izmjene izbornog zakonodavstva

Za promjenu izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, a ukoliko predstavnici vlasti i opozicije ne počnu da pregovaraju na tu temu, očekivan je veći upliv međunarodne zajednice, smatra direktor Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju, Marko Savić.

On je, u Emisiji TV Magazin na Televiziji Crne Gore, kazao da, iako postoji čvrsto zalaganje premijera i predsjednika crnogorskog parlamenta da se sjedne za sto i raspravlja o preporukama OEBS-a iz, kako je rekao, nekonsolidovanih redova opozicije stižu inputi da okupljanje oko preporuka nije dovoljno.

„I nije za očekivati da će samo preporuke biti te koje će ih okupiti za pregovarački sto. Čini mi se da je malo vremena da se do 2018. godine išta ozbiljnije uradi ako kao pokazatelj imamo trenutno raspoloženje“, ocijenio je Savić.

On je podsjetio da nevladine organizacije koje se bave analizom izbornog sistema i praćenjem izbora nisu u zadnjih nekoliko navrata predložile svog predstavnika u Državnoj izbornoj komisji.

„Razlog je taj što smo u našem finalnom Izvještaju o izborima iz oktobra 2016. godine vrlo konkretno naveli kakve su sve falinke u funkcionisanju i koliko teško funkcioniše Državna izborna komisija u ovakvom sastavu“, pojasnio je Savić.

Prema njegovim riječima, za promjenu izbornog zakonodavstva potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu a, kako je kazao, predstavnici vlasti i opozicije ne mogu jedni bez drugih i moraju sjesti za sto da pregovaraju.

„Očekivano je da zbog ovakvih njihovih rigidnih stavova međunarodna zajednica ima veći upliv“, rekao je Savić.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?