Vlada odgovornije da utiče na smanjenje broja oboljelih od karcinoma pluća

Vlada bi trebalo da ima odgovorniju politiku u vezi sa problemom i posljedicama pušenja, smatra izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Tomović, upozoravajući da su tokom prošle godine 383 osobe oboljele od karcinoma pluća.

Ona je, gostujući u emisiji “Crnom Gorom” na Radio televiziji Crne Gore, podsjetila da su nevladine organizacije Juventas i CeMI ranije podnijele Inicijativu Vladi kojom su zatražile da uvede zabranu pušenja u javnim prostorima, čime bi se, kako smatra, omogućila puna primjena važećeg Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

“NVO Juventas i Cemi podnijele su Inicijativu predsjedniku Vlade, ministarki ekonomije, ministru finansija i ministru zdravlja u kojoj smo zatražili hitno iniciranje izmjena Zakona o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima jer, zbog tog Zakona mi danas u Crnoj Gori uopšte ne možemo da u potpunosti implementiramo Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda” pojasnila je Tomović.

Prema njenim riječima, SZO je donošenje ovakvog zakona prošle godine procijenila kao  apsolutno neadekvatnim, dodajući da su istraživanja pokazala da je Crna Gora vodeća država u svijetu po broju pušača po glavi stanovnika i da 41 odsto punoljetnih građana konzumira duvanske proizvode.

“Samo u Crnoj Gori imate situaciju da je tokom prošle godine bilo 383 novooboljelih od karcinoma pluća, što znači da je ta brojka zabrinjavajuća i negdje je zaista potrebno da, prije svega Vlada odgovorno pristupi i ima odgovornu politiku u kontekstu smanjivanja ovog broja”, tvrdi Tomović.

Ona je rekla da je cilj Inicijative o ponovnom uvođenju zabrane pušenja u javnim prostorijama bio isticanje značaja problema pušenja u Crnoj Gori koji, kako je ocijenila, ima dalekosežne posljedice.

“SZO smatra da  bi sigurno preko 30 odsto građana smanjilo upotrebu duvanskih proizvoda, odnosno, apsolutno bi prestalo koristiti duvanske proizvode u slučaju da ova zabrana bude na snazi, dok bi smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem,u Crnoj Gori, bilo za šest odsto manje”, istakla je Tomović.

Ona je navela da 60 odsto građana podržava uvođenje zabrane pušenja u javnim prostorijama, dodajući da je među njima i veliki broj nepušača.

“To bi definitivno uticalo na ekonomski boljitak građana i sva istraživanja pokazuju da to uopšte ne dovodi do loših finansijskih posledica po ugostitelje jer ako zakon budemo apsolutno poštovali za sve, u tom slučaju, neće biti nikakvih negativnih posljedica ni po ugostiteljske objekte”, objasnila je Tomović.

Ona je poručila da očekuju pozitivan odgovor i konkretne mjere nadležnih.

 

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?