Aplikacija za provjeru potpisa može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces

Aplikacija za provjeru potpisa, koju je najavila danas Državna izborna komisija (DIK), može doprinijeti povjerenju građana u izborni proces, ali ona ne oslobađa odgovornosti tu instituciju da provjerava vjedostojnost prikupljenih potpisa, ocijenjeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

DIK je na današnjoj sjednici utvrdila aplikativno rješenje za provjeru da li je birač svojim potpisom podržao određenog kandidata za predsjednika Crne Gore, koje će, kako su najavili, u narednih nekoliko dana biti izrađeno i dostupno građanima putem veb-a.

Smatramo da aplikacija za provjeru potpisa može značajno smanjiti prostor za zloupotrebe političkih kandidata u izbornom procesu.

CeMI podržava i ohrabruje ovakvo aplikativno rješenje, kojim će građani moći da provjere da li je zloupotrijebljen njihov potpis i matični broj, zarad kandidature nekog od predsjedničkih kandidata.

Smatramo da aplikacija može doprinijeti povećanju povjerenja građana u izborni proces.

Sa druge strane, moramo imati u vidu da ovo rješenje nije dovoljno, već da DIK mora preuzeti ulogu institucije koja provjerava vjerodostojnost prikupljenih potpisa, te da na taj način bude aktivan učesnik predizbornog procesa, kroz provjeru regularnosti svih podnesenih izbornih akata.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?