CeMI će ostati posvećen ostvarivanju demokratskih ideala

Demokratija, kao univerzalna vrijednost, zahtijeva maksimalno društveno angažovanje, a Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) će ostati posvećen ostvarivanju slobodnog i pravednog društva, demokratskih ideala i jačanju svih demokratskih institucija.

Istraživač javnih politika u CeMI-ju, Nikola Zečević, je u izjavi za PR Centar, povodom 15. septembra Međunarodnog dana demokratije, kazao da ta organizacija i ove godine obilježava datum, koji su Ujedinjene nacije (UN) ustanovile prije 11 godina.

„To ustanovljenje prati važan jubilej, tačnije činjenica da su prije tačno deset godina, parlamenti u najvećem broju država članica ispoštovali preporuku UN-a i počeli sa svečanim obilježavanjem ovog datuma“, rekao je Zečević.

Prema njegovim riječima, demokratija kao univerzalna vrijednost zahtijeva maksimalno društveno angažovanje naročito, kako je pojasnio, kada je krhka i nesavršena kao crnogorska.

„CeMI je posvećen borbi za ostvarivanje slobodnog i pravednog društva, demokratskih ideala, te jačanju svih demokratskih institucija. CeMI će i dalje uporno stajati na demokratskim pozicijama, ističući važnost potpune demokratske konsolidacije crnogorskog društva“, rekao je Zečević.

On je kazao da CeMI, kroz projekte, intenzivno radi na unapređenju svih elementarnih postulata demokratije.

„Tu prije svega mislim na reformu izbornog zakonodavstva i generalno političkog sistema, razvijanje unutarparijske demokratije, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, fer izbore, reformu pravosuđa i poštovanje ljudskih i manjinskih prava“, naveo je Zečević.

NVO sektor je, kako smatra, jedan od temeljnih stubova svakog demokratskog društva.

„Želim da naglasim da će CeMI u tom procesu i dalje intenzivno i vrlo aktivno participirati“, istakao je Zečević.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?