Vukčević komentarisao naslove dnevne štampe u Bojama jutra

Koordinator pravnih poslova u Centru za monitoring i istraživanje (CeMI), Ivan Vukčević komentarisao je jutros naslove dnevne štampe u jutarnjem programu „Boje jutra“, na Televiziji Vijesti.

On je kazao da je, nakon izjave ministara pravde, Zorana Pažina o radu tužilaštva, stav tog resora vrlo jasan.

„Kada je riječ o reformi pravosuđa i tužilaštvu u ovoj oblasti, treba istaći da je gospodin Pažin sa ovom izjavom dao jednu novu dinamiku. Sada je vrlo jasan stav Ministarstva pravde. Vidjeli smo odgovor Vrhovnog državnog tužilaštva i možemo reći da je sadašnja v.d. situacija vrlo složena, a da je dodatno složenom čini to što se trenutno podrška zasniva na jednom glasu koji je dat uslovno“, naveo je Vukčević.

On je podsjetio na rezultate istraživanja, koji pokazuju da je u proteklih poslednjih godinu i po došlo do pada povjerenja u sudstvo, sa 49,1 na 40,8 odsto.

Iako ohrabruje usvajanje nove Strategije reforme pravosuđa 2019/2022, Vukčević je rekao da se postavlja pitanje svrsishodnosti, jer ne postoji, kako je rekao, analiza efekata prethodne dvije strategije.

„Možemo reći da v.d. stanje nije dobro. Takođe imamo v.d. stanje u Sudskom savjetu, što nije dobro. U ovom dijelu, izgleda, da ćemo ponovo morati da čekamo pomoć međunarodne zajednice zbog toga što ne možemo sami da se saglasimo oko onoga što su važna pitanja za naš pravosudni sistem“, kazao je Vukčević.

On je ocijenio da su ugledni pravnici demotivisani da uđu u sastav značajnih institucija za pravosudni sistem.

„Navodim primjer profesora Nebojše Vučinića. Zabrinjavajuće je da takav čovjek nije mogao biti izabran za člana Sudskog savjeta, zbog trenutne političke situacije“, rekao je Vukčević.

Na pitanje šta je doprinijelo kontinuitetu trenda pada povjerenja u sudstvo, Vukčević je pojasnio da je posrijedi više faktora.

„Nosioci pravosudnih funkcija ne brinu dovoljno o povjerenju građana u integritet. Mi smo se bavili istraživanjem o suđenju u razumnom roku i zapazili smo da i dalje nemamo dovoljno dobre rezultate. Samo Ministarstvo pravde je navelo u svojoj strategiji da postoji značajan prostor za napredak. Osnovi razlog je što se i dalje ne shvata koliko je zapravo važno povjerenje građana u pravosudni sistem Crne Gore“, ocijenio je Vukčević.

On je najavio okrugli sto CeMI-ja čija će tema biti suđenje u razumnom roku, a na kojem će, kako je saopštio, govoriti zastupnica pred Evropskim sudom u Strazburu, predsjednica Osnovnog suda, predstavnica Vrhovnog suda, kao i jedan član iz reda advokata.

Komentarišući odluku Senata Univerziteta Crne Gore o naučnom radu vanredne profesorice Pravnog fakulteta, Bojane Lakićević Đuranović, i slučajeve plagiranih radova, Vukčević smatra da softver za prepoznavanje takvih radova ne može rješenje u sprječavanju te pojave.

„To je jedno sredstvo koje je dobro do jednog trenutka, nakon čega je potrebno pokazati da neko ima akademsku čast i da istupi, da se bora protiv ovakvih pojava. Potrebna je ličnost, a ne softver. Mnogo je efikasnije da se prevenira, nego da se liječe posledice, pa je neophodno ukloniti uzroke“, kazao je Vukčević.

On je naveo da je neophodno rasteretiti profesore u pogledu mentorstva isuviše velikog broja diplomskih i master radova, jer to, kako je zaključio, povećava mogućnost za plagiranje radova.

Vukčević je poručio da je neophodno profesionalizovati Državnu izbornu komisiju, kao i funkciju predsjednika izbornih komisija.

„Takođe smo isticali važnost preferencijalnog glasanja, a neophodno je i da razmišljamo o protoku vremena. Prolazi vrijeme, a mi nemamo konkretno rješenje. Ukoliko se sada ili za mjesec dana desi tehnička vlada ili za sedam, osam mjeseci, to nije isto, zato što nema isto dejstvo i istu moć kontrole. Upravo zbog toga što prije treba regulisati ova pitanja“, rekao je Vukčević.

Video gostovanja dostupan je na link-u: https://www.youtube.com/watch?v=wBfQJJbRd24

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?