Do 11 sati glasalo 35,4 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 11 sati glasalo je 35,4 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u regionu Podgorica do 11 sati glasalo 35,8 odsto birača, u Južnoj regiji 37,1 odsto i u Sjevernoj regiji 31,7 odsto.

„ Na parlamentarnim izborima održanim 2016.godine izlaznost do 11 sati iznosila je 20,7, što je za 14,7 odsto manje u odnosu na današnju izlaznost. Na izborima 2012. godina izlaznost je bila 18,2 odsto, što je za 17,2 odsto manje od današnje“, kazala je Bjelić.

Na 31 odsto biračkih mjesta, kako je rekla, postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu osobama sa invaliditetom, dok na 17 odsto biračkih mjesta nijesu obezbijeđeni šabloni za osobe sa oštećenjem vida.

„Na 95 odsto biračkih mjesta svi članovi biračkog odbora nose maske sve vrijeme, dok na 5 odsto biračkih mjesta to nije slučaj. Kada je riječ o rodnoj strukturi BO imamo podatak da je na 78 odsto BM predsjednik BO muškarac, dok na 22 odsto BM tu poziciju pokriva žena. Kada je riječ o proceduri otvaranja naši posmatrači su BM ocijenili srednjom ocjenom 4,4 u rasponu ocjena od 1 do 5“, rekla je Bjelić.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima primijetan je veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred samog BM.

„Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta“, poručila je Bjelić.

Tokom izbornog procesa primijećen je određen broj nepravilnosti:

-Registrovan je veći broj slučajeva kršenja tajnosti glasanja, prije svega od strane samih birača na način što su glasački listići fotografisani, nisu presavijeni u kabini već pred Biračkim odborima, glasno izgovaranje koja lista je zaokružena na glasačkom listiću. Takođe, prijavljeni su slučajevi ulaska u kabinu dvije osobe istovremeno, u slučajevima kada to zakonom nije predviđeno. U određenim slučajevima Birački odbori si poništavali glasačke listiće dok u radu pojedinih Biračkih odbora nije bio slučaj“, rekla je Bjelić.

– 09:10:47 Bar, 4 Kosovska, Sutomore, Biračko mjesto 15 – Član biračkog odbora preklapa birački listić umjesto birača, čime su prekršeni članovi 71a i stav 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

– 09:16:55 Podgorica, Miljana Vukova, Biračko mjesto 20 – član biračkog odbora ubacuje glasački listić u glasačku kutiju umjesto glasača u suprotnosti sa stavom 3 člana 82 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima  540  026 građana, koji glasaju na ukupno 1  217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Centar za monitoring i istraživanje – CEMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta saopštavaće javnosti preko redovnih pres konferencija i prezentacija za medija, veb sajtova www.izbori.cemi.org.mewww.ferizbori.me,  www.cemi.org.mewww.prcentar.me.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?