Do 17 sati glasalo 68,4 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 17 sati glasalo je 68,4  odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u regionu Podgorica do 17 sati glasalo  70,9  odsto birača, u Južnoj regiji 69,6  odsto i u Sjevernoj regiji  63,9   odsto.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 17h je iznosila 61,2 što je za 7,2 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 55,9 odsto, što je za 12,5 odsto manje nego danas“, rekla je Bjelić.

Tokom današnjeg dana do sada je, kako je kazala, primljeno 550 nepravilnosti od kojih se 471 ne odnosi na kršenje preporuka NKT-a i smanjenje epidemiološkog rizika, dok je 79 nepravilnosti koje se odnose na kršenje preporuka NKT-a.

„Upoređujući podatke o prijavljenim nepravilnostima koje se ne odnose na kršenje preporuka NKT-a podaci su sljedeći: Tokom prethodnih izbora CeMI je primio ukupno 110 prijava nepravilnosti, što je za 361 manje u odnosu na broj  nepravilnosti koje su danas prijavljene. Od ukupno 550 prijavljenih nepravilnosti 35 odsto su prijavili građani, a 65 odsto CeMI posmatrači.

Prema podacima CeMI-jevih posmatrača sa terena na biračkim mjestima je i dalje prisutan veliki broj građana koji ne poštuju preporuke NKT-a o držanju fizičke distance, naročito kada je riječ o čekanju u redu ispred BM.

„Apelujemo na građane da drže fizičku distancu kako u redovima ispred, tako i unutar samih biračkih mjesta“, poručila je Bjelić.

Tokom izbornog procesa primijećen je i određeni broj nepravilnosti:

-Nikšić 114  Fakultet za sport – Prilikom identifikacije se od birača ne traži da skinu masku i pokažu lice kako bi se utvrdilo da je osoba koja glasa zaista osoba sa lične karte. Ovo je postupanje suprotno Tehničkim preporukama u dijelu uređenje i epidemiološka zaštita biračkog mjesta.

-JU OŠ Milija Nikčević – Birač nije presavio listić kako treba, tj. ostavila je vidljiv svoj izbor glasanja, iako su je članovi biračkog odbora upozorili i zahtjevali da se vrati u glasačku kabinu da to ispravi, ona to nije uradila, nego ispred glasačke kutije. Listić nije proglašen nevažećim. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor nije ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim.

-Podgorica 74 JU OŠ Oktoih – Birač izvadio telefon da slika glasački listić. Listić poništen. Na ovaj način birač povrijedio tajnost glasanja, član 69A stav 1 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Birački odbor ispravno postupio jer je učinio listić nevažećim.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima  540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Centar za monitoring i istraživanje – CEMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta saopštava javnosti preko redovnih pres konferencija i prezentacija za medija, veb sajtova www.izbori.cemi.org.mewww.ferizbori.me,  www.cemi.org.mewww.prcentar.me.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?