Do 19 sati glasalo 74,9 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 19 sati glasalo je 74,9 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je u regionu Podgorica do 19 sati glasalo 77,7  odsto birača, u Južnoj regiji 71,2 odsto i u Sjevernoj regiji 75 odsto.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 19h je iznosila 71,6 što je za  3,3 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 66,2  odsto, što je za 8,7 odsto manje nego danas“, saopštila je Bjelić.

Do sada je CeMI-jevom pravnom timu pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je Bjelić.

CeMI je tokom cijelog dana primao prijave o nepravilnosti, a izdvojene su sljedeće:

-Podgorica, osnovna Škola “Branko Božović”, biračko mjesto broj 22 – Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika. Kršenje navedenog člana uočeno je i na biračkim mjestima:  Bijelo Polje – Biračko mjesto 41- Orahovica; Podgorica, Donja Gorica, Biračko mjesto 106-A; Podgorica, Biračko mjesto 3-A, Nikšić, Osnovna Škola “Luka Simonović”, biračko mjesto broj 3.

-Tuzi, Osnovna škola “Mahmut Lekić”, Biračko mjesto 2 – Prijavljeno je prisustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama biračkog mjesta, što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika.

-Ulcinj, Osnovna Škola “Boško Strugar”, Biračko mjesto broj 1, Prijavljen je veći broj slučajeva brisanja birača sa biračkog spiska i to sa biračkih mjesta na kojima su glasali prethodnih nekoliko decenija. Niko od nadležnih im nije dao informaciju na kom biračkom mjestu mogu glasati, dok je sajt www.biraci.me van funkcije, zbog čega su nemoćni da saznaju gdje mogu ostvariti biračko pravo, čime je direktno prekršeno pravo birača da glasa.

Građani uočene nepravilnosti mogu prijaviti pravnom timu CeMI-ja putem aplikacije Ferizbori, koja je dostupna svim android i apple uređajima, a moguće je preuzeti sa sajta www.ferizbori.me .

Prijava nepravilnosti je takođe omogućena i putem broja telefona 020 653 736.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima  540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?