Na 967 obrađenih biračkih mjesta prijavljeno 2,4% građana da glasa putem pisma

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) javili su da na 967 obrađenih biračkih mjesta je prijavljeno 2,4% građana da glasa putem pisma, odnosno 11 500 birača.

S obzirom da članovi biračkog odbora obilaze prijavljena lica u periodu od 13 do 20 sati procjene su da je teško obraditi više od 20 birača u tom periodu ako u prosjeku utroše 20 minuta po jednom biraču. Na 120 biračkih mjesta je prijavljeno više od 20 lica za glasanje putem pisma. CeMI procjenjuje da na ovih 967 biračkih mjesta neće moći da iskoristi glasačko pravo 779 građana, usljed instrukcija koje su članovi biračkih odbora dobili od strane DIK-a.

DIK je u svom mišljenju  (580/2) od 26.08.2020 ukazala na koncentraciju izbornih radnji i vremenskog okvira iz člana 91. st. 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim se propisuje da je birački odbor dužan dostaviti izborni material opštinskoj izbornoj komisiji, najkasnije šest sati od zatvaranja biračkog mjesta. Na osnovu ovog stava, DIK je cijenila da je realno očekivati da povjerenici za glasanje putem pisma izborni materijal dostave biračkim odborima najkasnije sat vremena nakon zatvaranja biračkih mjesta kako bi se pristupilo utvrđivanju rezultata glasanja. Ovo podrazumijeva da povjerenici za glasanje putem pisma neće omogućiti glasanje onim biračima koji se nalaze u drugoj opštini, ukoliko bi to značilo da se ne mogu vratiti na biračko mjesto u roku od sat vremena nakon zatvaranja biračkog mjesta.

Smatramo da će na ovaj način određen broj birača koji su podnijeli  zahtjev za glasanje putem pisma ostati uskraćeni da glasaju i da će se odstupiti od pravila iz člana 70 stav 2 da će se biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku zatvaranja biračkog mjesta omogućiće se da glasaju.

U CeMI-ju smo mišljenja da se glasanje mora omogućiti svima koji su se prijavilo da glasaju putem pisma, odnosno isti se trebaju tretirati kao birači koji su se zatekli na biračkom mjestu u trenutku njegovog zatvaranja. Sve ostalo bi značilo grubo kršenje prava birača da glasa.

©2021 Centar za monitoring i istraživanje - CeMI | Follow us

Log in with your credentials

Forgot your details?