CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Održan okrugli sto „Međunarodne obaveze u prevenciji torture i njihova implementacija u Crnoj Gori“

19. Feb. 2013. u novosti

U organizaciji Centra za monitoring, u saradnji sa misijom OEBS-a u Crnoj Gori, a pod pokroviteljstvom Evropske unije održan okrugli sto „Međunarodne obaveze u prevenciji torture i njihova implementacija u Crnoj Gori“ . Okrugli sto je organizovan u okviru projekta „Jačanje kapaciteta kancelarije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori“.

Uvodne riječi su imali Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring, Nicola Bertolini,  i  Marijana Laković, zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, nakon čega se učesnicima obratila Tanya Norton, predstavnica Asocijacije za prevenciju torture iz Ženeve. U uvodnom izlaganju je naglašen značaj uspostavljanja Nacionalnog preventivnog mehanizma u Crnoj Gori i ispunjavanja obaveza koje je Crna Gora preuzela potpisivanjem Opcionog protokola uz Konvenciju za prevenciju torture (OPCAT). Predstavnica kancelarije Zaštitnika je iznijela  zamjerke na novi prijedlog Zakona o Zaštitniku, koji je trenutno u proceduri usvajanja. Naime, podvučeno je da ovaj zakon ne predstavlja adekvatnu osnovu za sprovođenje mandata NPM u Crnoj Gori, u smislu ograničavanja finansijske i funkcionalne nezavisnosti, kao i odgovarajućih ovlašćenja.

U drugom dijelu panela, iskustva u prevenciji torture su prenijeli predstavnici Vrhovnog suda, Tužilaštva, Uprave policije : g-din Ivica Stankovic, g-din Rifat Hadrović, g-đa Ljulja Đonaj, kao i direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u spužu Milan Radović. U ovom dijelu su iznešene pravne osnove za prevenciju torture u Crnoj Gori, kao i statistički podaci o procesuiranim slučajevima torture.

Predstavnici organizacija civilnog društva koje se bave monitoringom i prevencijom torture, su izlagali u trećem dijelu panela. G-đa Tea Prelević-Gorjanec (Akcija za ljudska prava), g-đa Tijana Pavićević i g-din Aleksandar-Saša Zeković (Istraživač kršenja ljudskih prava) su iznijeli podatke o konkretnim slučajevim torture koji su evidentirani u Crnoj Gori i predstavili svoja iskustva u implementaciji projekata čiji cilj je bio unaprjeđenje sistema prevencije torture u Crnoj Gori.