CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

U Herceg Novom upisano deset odsto birača sa prebivalištem u drugoj državi

13. Apr. 2021. u novosti

U birački spisak u Herceg Novom upisan je 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja više od deset odsto biračkog tijela te opštine, pokazuju podaci Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

CeMI je 18. marta podnio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) za pristup biračkom spisku, ali kako birački spisak za predstojeće lokalne izbore u Herceg Novom još nije zaključen, imali su uvid u podatke koji se odnose na prošlogodišnje parlamentarne izbore.

Projekt koordinator CeMI-ja Vladimir Simonović rekao je da je biračko pravo u Herceg Novom na parlamentarnim izborima imalo 25.507 birača, dok prema trenutno dostupnim podacima taj broj iznosi 25.502.

On je objasnio da je prije provjere biračkog spiska, bilo neophodno provjeriti sva imena sa spiska kako bi utvrdili da li i koliko birača ima dvojno prebivalište.

CeMI je sproveo uporednu prosvjeru sa biračkim spiskom Srbije, koji je dostupan na internet stranici www.upit.birackispisak.gov.rs i sa biračkim spiskom Bosne i Hercegovine koji se nalazi na stranici www.izbori.ba Simonović je kazao da su došli do podataka da je u biračkom spisku u Herceg Novom upisan izuzetno veliki broj birača koji imaju prebivalište u drugoj državi, čime se, smatra on, može ugroziti regularnost izbornog procesa.

„Utvrdili smo da je u Herceg Novom upisan 2.691 birač sa prebivalištem u drugoj državi, što predstavlja 10,55 odsto biračkog tijela ove opštine“, saopštio je Simonović.

Prema njegovim riječima, broj birača sa duplim prebivalištem u Srbiji je 1.892, dok 717 birač iz Herceg Novog ima duplo prebivalište u BiH, a 82 birača imaju prebivalište u obje države.

„Ukupan broj birača sa prebivalištem u Srbiji je 1.974, odnosno 799 u Bosni i Hercegovini“, pojasnio je Simonović.