CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Vujović: Dezinformacijama pokušavaju da diskredituju ili spriječe građansko nadgledanje predstojećih parlamentarnih izbora

30. Jul. 2020. u novosti

Oštro osuđujemo pokušaj političkog obračuna sa CeMI-jem naručenog sa nekih obavještajnih adresa plasiranih preko medija pod kontrolom ruskih i srpskih obavještajnih službi. Značajno povećanje CeMI-jevog budžeta u 2019. godini su pokušali predstaviti kao zloupotrebu.

To je saopštio u predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović.

„Još jedna plasirana laž na koju smo navikli sa ovih adresa. Nažalost, svi ćemo biti svjedoci, a neki od nas i žrtve brutalne kampanje dezinformacijama, kao što se to dešava CeMI-ju sada. Ovoga puta sa ciljem da se spriječi građansko nadgledanje predstojećih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori“, istakao je Vujović.

Kazao je da 2019. predstavlja najuspješniju godinu u poslovanju te nevladine organizacije.

“I to najviše zahvaljujući činjenici da CeMI finansijki i programski upravlja značajnim projektima u ime Evropske mreže organizacija za monitoring izbora. Isto znači da se finansijskim sredstvima upravlja preko računa CeMI-ja. Riječ je o međunarodnoj mreži vodećih organizacija za nadgledanje izbora u OSCE regionu. CeMI je na skupštini ENEMO-a gotovo jednoglasno izabran da vodi ovu mrežu u narednom period”, objasnio je Vujović.

U prošloj godini, CeMI je, kako je naveo, ukupno prihodovao 2.930.289 eura.

“Od ukupnih prihoda CeMI-ja čak 2.514.838 pripada ENEMO projektima ili 85.82 odsto, dok 415.451 eura ili 14.18 odsto predstavljaju izvorna CeMI sredstva. Od toga iznosa prihodi od diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija su činili 2.271.378, prihodi iz EU fondova 506.759. Prihodi države Crne Gore su činili 67.184 ili 2.29 odsto ukupnog godišnjeg budžeta CeMI-ja. Dominatno je riječ o obavezi države Crne Gore da pokrije kontribuciju za projekte nevladinih organizacija koje je podržala EU, pod uslovom da se sprovode u Crnoj Gori”, rekao je Vujović.

Najveća podrška u prošloj godini obezbijeđena je, kako je navao, od strane USAID kroz NDI 1.419.860 eura, Evropske unije 506.760, Vlade Savezne Republike Njemačke 433.541, Kraljevine Holandije 213.481 i Švedske 112.836 eura.

“U 2019. godini CeMI je sklopio 704 radna angažmana sa raznim licima, dominantno stranim državljanima u ukupnom iznosu od 2.068.615. Sav novac je prometovan preko crnogorskih banaka. Sav porez za angažman tih lica, ali i porez na isplaćene dnevnice tim licima je uplaćen u budžet Crne Gore”, rekao je Vujović.

Ukupno je po tom osnovu poreza i prireza CeMI u 2019. godini uplatio 154.247 eura ili oko 250 odsto više novca nego što je CeMI dobio od države Crne Gore 2019. godine.

“Na tu činjenicu smo posebno ponosni. U CeMI-ju smo takođe veoma ponosni da imamo tim sposoban da obezbijedi sredstva za projekte koji se sprovode van Crne Gore, ali i kapacitet da upravlja složenim projektima van Crne Gore (Ukrajina, Moldavija, Jermenija, Srbija) pojedinim vrijednim preko dva milona eura, te da su sve kontrole stranih revizora bile pozitivne bez ijedne značajne primjedbe”, zaključio je Vujović.