CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Tomović: BPP za potrošače zatražilo oko 60 građana

03. Mar. 2017. u novosti

Besplatnu pravnu pomoć za zaštitu prava potrošača zatražilo je oko 60 crnogorskih građana, a prijave su se najčešće odnosile na visinu računa za struju, saopštila je izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Tomović.

Ona je danas, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, predstavila veb i mobilnu aplikaciju za zaštitu prava potrošača, koja je nastala u okviru projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistem zaštite prava potrošača“, kojeg finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Tomović je pojasnila da je CeMI, u okviru tog projekta, razvio prvu mobilnu aplikaciju za zaštitu prava potrošača u okviru koje će, kako je pojasnila, građani u Crnoj Gori moći da prijave konkretne slučajeve kršenja njihovih prava kao potrošača.

„Do danas smo imali veb verziju te aplikacije, tj. preko interneta su mogli da prijave kršenje njihovih prava kao potrošača. Od danas će moći na svojim smart telefonima da instaliraju aplikaciju za prijavljivanje ovakvih slučajeva“, kazala je Tomović.

Ona je pojasnila da CeMI, u okviru istog projekta, pruža i besplatnu pravnu pomoć za zaštitu prava potrošača.

Na pitanje novinara koliko prijava je stiglo CeMI-ju i šta su sve to građani prijavili, Tomović je kazala da se najčešće prijave odnose na korišćenje javnih usluga, kao što je električna energija. „Prijave su se odnose na visinu računa ili sami kvalitet usluge“.

„Imamo preko 60 primjera korišćenja besplatne pravne pomoći, što je jako dobro. Sa druge strane, imamo desetine slučajeva korišćenja aplikacije. Vjerujem da će upravo android verzija, koja će danas početi sa radom, te slučajeve na neki način umnožiti i da će se zaista vidjeti prava potreba za ovakvom aplikacijom i uopšte projektom“, istakla je Tomović.

Upitana da navede primjer za obmanjujuće oglašavanje, Tomović je kazala da se često reklamiraju proizvodi za smanjenje tjelesne težine ili za izliječenje kao što su čajevi itd.

„Često se dešava da su te informacije netačne i na neki način predimenzionirane. Takva vrsta oglašavanja je po zakonu o zaštiti potrošača, striktno zabranjena“, istakla je ona.

Govoreći o postupku na koji način CeMI obrađuje prijave građana, Tomović je kazala da građani, ukoliko imaju konkretan slučaj koji prijavljuju u okviru mobilne aplikacije za zaštitu prava potrošača, nakon čega administrator odobrava tu prijavu i, shodno tome, šalje je nadležnoj insituciji.

„Najčešće, na primjer to bude, Uprava za inspekcijske poslove. Oni nam odgovore na konkretan slučaj kršenja prava. Taj odgovor ćemo mi dalje objediniti i objaviti u okviru aplikacije. Tako da će, građanin koji je prijavio, i svi ostali građani, vidjeti kako se postupilo u konkretnom slučaju“, rekla je Tomović.

Ona je poručila građanima, koji žele da svoju pravdu zadovolje na sudu, da CeMI i Centar za zaštitu prava potrošača (CEZAP), partneri na ovom projektu, svakodnevno pružaju besplatnu pravnu pomoć, bez obzira da li se radi samo o pravnom savjetu ili o zastupanju u sudskom procesu.

Tomović je kazala da je aplikacija za zaštitu prava potrošača dostupna na veb sajtu www.potrosaci.me i putem Google play prodavnice.