CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

DIK da omogući akreditovanim posmatračima izbornog procesa uvid u potpise podrške izbornim listama

04. May. 2023. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da u susret predstojećim parlamentarnim izborima postupi u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i međunarodnim standardima i da donese odluku kojom će se akreditovanim posmatračima izbornog procesa odobriti uvid u potpise podrške izbornim listama.

 

Tokom prethodno održanih predsjedničkih izbora, DIK je promijenila praksu koja je bila uobičajena u prethodnim izbornim ciklusima da akreditovanim posmatračima omogući uvid u potpise podrške kandidatima za predsjednika.

 

"Komisija je ovaj stav obrazložila negativnim mišljenjem Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja nije uzela u obzir posebna prava posmatrača tokom izbora, a koja su propisana, ne samo Zakonom o izboru odbornika i poslanika, već i u nekoliko međunarodnih instrumenata, uključujući Kopenhagenski dokument i Smjernice o međunarodno priznatom statusu međunarodnih posmatrača objavljene od strane Venecijanske komisije“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Simonović iz CeMI-ja.

 

U pometim dokumentima navodi se da bi izbornim posmatračima trebalo pružiti najširu moguću priliku da učestvuju u procesu posmatranja izbora.