CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

DIK da otvori sjednice za javnost tokom izbornog dana

15. Mar. 2023. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da u cilju pune transparentnosti i zaštite integriteta izbornog procesa, obezbijedi punu transparentnost rada i učini sjednice otvorenim za javnost tokom izbornog dana. Naime, članovi DIK-a su na današnjoj sjednici raspravljali o tome da isključe medije sa sjednica, za vrijeme pauze ili prekida. Ujedno, prisustvo će imati samo akreditovani novinari, kao i akreditovani i ovlašćeni posmatrači i predstavnici kandidata, dok će za sva druga zainteresovana lica sjednice biti zatvorene.

Stava smo da bi ovo bila nedopustiva, diskriminišuća i nedemokratska odluka. Očekivali smo da DIK pokaže proaktivnost, i da u 21. vijeku modernih tehnologija koje su nam svima dostupne, obezbijedi makar javni prenos sjednica, bez ograničenja. To je praksa u svim zemljama okruženja, a da ne pominjemo zemlje članice EU, u kojima je ovakvo ponašanje nezamislivo.

Prethodni izborni ciklusi, u kojima su se ključne odluke donosile iza zatvorenih vrata, i uz kontraverzne prakse, daju nam za osnov da posumnjamo da je ova odluka donešena ciljano, kako bi se prevashodno zaštitili pojedinačni interesi političkih partija, dok se u potpunosti zanemaruje interes javnosti da ima punu informaciju, i njihovo pravo da znaju na koji način se donose ključne odluke u komisiji čiji bi osnovni cilj trebao biti da štiti javni interes.