CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Kritičari sadašnjeg režima izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji

09. Jun. 2021. u novosti

Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović kaže da su kritičari sadašnjeg režima izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji.

“Vlast se možda jeste promijenila, ali način ponašanja je ostao isti. CeMI nastavlja dalje bez obzira na pritiske kojima smo izloženi”, rekao je Vujović “Vijestima”.

On je kazao da su razočarani odnosom vladajuće parlamentarne većine koja je jednoglasno spriječila da budu pridruženi član parlamentarnog odbora, iako su već dugo aktivni u toj oblasti.

“Ovu odluku parlamentarne većine vidimo kao nedobronamjernu. Nakon ove odluke, ovaj Odbor je doveo u pitanje i sve buduće odluke parlamentarne većine kada je u pitanju izbor predstavnika civilnog sektora – zamislite kako će izgledati budući izbor člana Tužilačkog savjeta iz reda predstavnika NVO? Ko još može da vjeruje da će za člana Tužilačkog savjeta biti izabran neko ko nije isključivo po mjeri parlamentarne većine”, pitao je Vujović.

Vujović je rekao da su nakon formiranja Vlade bili ohrabeni pozivima njenih članova iz GP URA oko angažmana u Ministarstvu unutrašnjih poslova i vladinih tijela na otkrivanju takozvanih fantoma u biračkom spisku.

“Rado smo se odazvali i najavili kontrole biračkih spiskova. Nakon što smo izvršili kontrolu dijela biračkog spiska u Nikšiću, te kompletnog biračkog spiska u Herceg Novom, podatke smo u skladu sa procedurom određenom od strane predstavnika MUP-a dostavili ministru unutrašnjih poslova. Otkrili smo oko 3.500 fantoma, a samo u Herceg Novom 10,6%. Niko u CeMI-ju nije vjerovao da će nadležni organi preduzeti radnje iz njihove nadležnosti, ali nijesmo očekivali da ću umjesto toga morati da dajem izjavu u Upravi policije. Poruka je shvaćena u CeMI-ju – mora se zaustaviti otkrivanje fantoma u biračkom spisku, a CeMI zastrašiti. Važno je objasniti radi javnosti da je CeMI-ju od strane MUP-a bilo dozvoljeno da samo kontroliše dio biračkog spiska za opštine u kojima se održavaju izbori. Da nam je bilo dozvoljeno da kontrolišemo druge opštine, mi bismo to uradili”, rekao je Vujović.

Istakao je da je dodatna stigmatizacija nastupila nakon aktivnosti oko sprečavanja poteza vlasti za liberalizaciju državljanstva, što bi, prema mišljenju Vujovića, vodilo ka izbornom inženjeringu.

“Tako da ni odluka o sprečavanju da CeMI bude dio ove grupe nije iznenađenje. CeMI će biti i dalje predmet diskriminacije i zastrašivanja, crtaju nam metu koje rezultiraju prijetnjama i uvredama putem socijalnih mreža, a nekada i na ulici”, zaključio je Vujović.


Vujović: DPS lobirao kod donatora protiv nas

Zlatko Vujović je kazao da su sabotiranja doživljavali i od prethodne vlasti predvođene DPS-om, te da im tada nije dozvoljeno iz formalnih razloga da budu dio parlamentarne radne grupe za izbornu reformu.

“Tada je ključna osoba DPS-a u Skupštini, koja je tada vedrila i oblačila, tražila od jednog stranog ambasadora da se zaustavi finansiranje CeMI-ja, optužujući nas da zajedno sa Demokratama pokušavamo da sabotiramo izbornu reformu. Sada nas aktivno optužuju iz Demokratskog fronta, a pasivno iz druge dvije vladajuće koalicije (Demokrate i URA) da smo protiv vladajuće parlamentarne većine. Umjesto da vladajuća parlamentarna većina ispuni zahtjev OSCE i EU da izborna reforma bude inkluzivna, oni diskriminišu lidersku NVO. Koliko god se trudili bez CEMI-ja se ne može zamisliti izborni proces u Crnoj Gori, a ni inkluzivna izborna reforma”.

Vujović je dodao da se on lično kandidovao za doprinos u radu parlamentarnog odbora za izborne reforme kao pridruženi član iz akademske zajednice.

“Ja sam se ponovo kandidovao ispred akademske zajednice za članstvo u radnoj grupi, jer sam jedini univerzitetski profesor izbornih sistema u Crnoj Gori, ne zbog toga što očekujem da će odluka biti drugačija, već da dodatno osvijetlim javnosti i domaćoj, a posebno stranoj, da su kritičari sadašnjeg režima izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji”.

 

Izvor: portal Vijesti (https://www.vijesti.me/vijesti/politika/546201/politicke-igre-obesmisljavaju-tok-izborne-reforme)