CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

MUP da ispuni zahtjev Evropske komisije i istraži slučajeve duplo upisanih u jednoj ili više susjednih država

06. Dec. 2021. u novosti

Centar za monitoring istraživanje CeMI poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da dosljedno poštuje političke i pravne obaveze na efikasnoj kontroli biračkog spiska, i da bez odlaganja sprovede postupke provjere i eventualnog oduzimanja državljanstva i brisanja svih nezakonito upisanih birača iz biračkog spiska Crne Gore.

Određenjem da ne mogu nastaviti postupanje u predmetu brisanja duplo upisanih birača, MUP ne ispunjava jasan zahtjev Evropske komisije iz ovogodišnjeg Izvještaja za Crnu Goru u kome se eksplicitno zahtijeva od nadležnih institucija da temeljno istraže navode o duplo upisanim biračima u jednoj ili više država regiona. Ovakvo postupanje MUP-a i otvorena konfrontacija sa zahtjevima EK doprinosi daljem usporavanju pregovaračkog procesa Crne Gore u dijelu političkih kriterijuma za članstvo Crne Gore u EU, i biće, gotovo izvjesno, osnov za nove kritike Brisela ka aktuelnoj Vladi Crne Gore.

Pozivajući se na mišljenje AZLP-a shodno kome „bi obrada podataka koji su im dostavljeni bila nezakonita“ cijenimo da je MUP samo pronašao izgovor da ne sprovodi zakonom povjerene nadležnosti na kontroli biračkog spiska. Upitno mišljenje direktora AZLP-a ne može ukinuti zakonsku nadležnost i obavezu MUP-a na postupanje. Ovakav stav MUP-a dovodi u pitanje postojanje političke volje aktuelne vlade sprovodi aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju povjerenja građana u izborne procese.

MUP ovakvim pristupom nije dao institucionalni odgovor na zahtjev CeMI-ja praćen dokazima  postojanje 2.691 birača iz Herceg Novog koji su upisani u birački spisak Crne Gore a imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji i Bosni i Hercegovini i 961 birača iz Nikšića koji su upisani u birački spisak Crne Gore a imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji. Riječ je o ukupno 3651 biraču koji bi trebalo da budu izbrisani iz biračkog spiska.

Podsjećamo da je ova Vlada formirala Savjet za kontrolu biračkog spiska a Ministarstvo unutrašnjih poslova Savjet za transparentnost koje se bavi kontrolom biračkog spiska. Nažalost, ova dva savjeta kada je riječ o kontroli biračkog spiska i brisanju nezakonito upisanih birača nijesu ispunili očekivanja niti cilj zašto su formirani.

Pozivamo MUP i Vladu da se okrene sređivanju stanja u biračkim spiskovim jer se oni trebaju očistiti od onih koji nezakonito imaju biračko prava, bez obzira za koju partiju glasaju.