CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Reagovanje NVO CeMI, 35mm i Evropski pokret povodom izjave gradonačelnika Nikšića Kovačevića

16. Jun. 2024. u novosti

Izražavamo bojazan da posljednji ispad nikšićkog gradonačelnika predstavlja dio osmišljene akcije politicke destabilizacije Crne Gore i podsticaj za izbijanje meðunacionalnih sukoba. 

Poziv, odnosno najavu, da će se vlast znati obračunati sa Crnogorcima, ukoliko ne prihvate ono što od njih očekuju Kovačeviċ i njegovi politički mentori najavljuje radikalizaciju djelovanja Kovačevićeve partije, sve u cilju izazivanja meðunacionalnih i meðuvjerskih tenzija u Crnoj Gori.

Ovaj ispad predstavlja kontinuitet najava koje stižu iz partija nekadašnjeg DF, a koje najavljuju podsticanje sukoba a sve u namjeri da se spriječi ubrzano učlanjenje Crne Gore u EU. U isti kontekst stavljamo i najavu uvoðenja tzv. dvojnog drzavljanstva, neustavne promjene Ustava, a u cilju uvodjenja stotina hiljada Vučiċevih botova u birački spisak Crne Gore, ne bi li na taj način proruske partije došle do parlamentarne većine. 

Proruske partije pod snažnim pritiskom Vučića pokušavaju da pretvore izbore u Crnoj Gori nalik onima u Srbiji, a posebno u velikim gradovima gdje o pobjedi odlučuju botovi - birači iz susjednih zemalja koje Vučić uvozi po potrebi.

Jasno je svima da bi ovakvi pokušaji prekrajanja biračkog tijela u Crnoj Gori doveli do teške destabilizacije, te pokretanja protesta.

Pozivamo sve političke partije, nevladine organizacije i vjerske zajednice da osude govor mržnje, te pokušaje proruskih partija da političkom destabilizacijom zaustave brzo učlanjenje Crne Gore u EU. Potrebna je masovna reakcija graðana Crne Gore da se kaže NE progonu pripadnika drugih nacija i religija koji sprovodi jedan dio vlasti a drugi ga toleriše. 

Potrebno je da spriječimo pokušaje zaustavljanja brzog učlanjenja Crne Gore u EU od strane proruskih i prosrpskih partija po nalogu Vucica.

Tražimo hitno izvinjenje Kovačevića koje će pratiti njegova ostavka na mjestu predsjednika opštine Nikšić.

Pozivamo Drzavno tuzilaštvo da hitno reaguje i pokrene postupak protiv gradonačelnika Nikšića i svakog ko na sličan način postupa. 

Tražimo od koalicionih partnera Kovačeviċa u Nikšiću da ako ne podnese ostavku u roku od 48 časova uskrate mu povjerenje.