CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Reakcija koalicije “RAVNOPRAVNO” na izvještavanje RTCG o Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja

20. Mar. 2024. u novosti

Koalicija nevladinih organizacija “Ravnopravno” izražava zabrinutost zbog nekritičkog i neuravnoteženog izvještavanja javnog servisa RTCG o Zakonu o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, čime RTCG krši član 9. Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore kojim se garantuje poštovanje profesionalnih standarda. Između ostalog, ti standardi uključuju: jačanje društvene kohezije, uravnoteženo izvještavanje, doprinos poštovanju i unaprjeđenju ljudskih prava, demokratskih vrijednosti i institucija, promociju i podršku vrijednostima građanskog društva i prezentovanje građanskih inicijativa, nepristrasno, tačno, blagovremeno, razumljivo i uravnoteženo informisanje o domaćim i međunarodnim dešavanjima od javnog interesa, te izvještavanje o aktuelnim životnim problemima različitih struktura crnogorskog društva.

Konkretno narušavanje profesionalnih standarda je evidentno u nedavnom emitovanju saopštenja Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) u vezi sa Nacrtom zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja. Saopštenje je emitovano u informativnoj emisiji "Dnevnik" 11. marta 2024. godine u 19h30, urednice Jelene Otašević, koja je, zatim, prenijeta na portalu RTCG. S obzirom da nijedan drugi akter nije konsultovan, Asocijacija Spektra  je 14. marta 2024. podnijela pritužbu Ombudsmanki RTCG, Danijeli Popović.

Uprkos tome, RTCG je nastavio sa povrijeđivanjem profesionalnih standarda u emisiji "Argumenti" emitovanoj 14. marta 2024. godine, na temu “O suživotu u Crnoj Gori, te kako vjerske zajednice doprinose miru i toleranciji”. U emisiji su gostovali Joanikije, mitropolit crnogorsko-primorski, Rifat Fejzić, reis islamske zajednice, Rok Đonlešaj, barski nadbiskup i Luciano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore.

U toku navedene emisije, urednica Ivana Popović je postavila pitanje u vezi sa Nacrtom zakona, ali je pogrešno citirala njegov naziv. Postavljajući pitanje „Vi ste se iz Mitropolije nedavno oglasili i povodom ovog navodnog Nacrta zakona koji se pojavio u medijima a koji bi podrazumijevao i moguću promjenu pola i matičnog broja. Zbog čega ste se prvi oglasili tim povodom i je li to miješanje u pitanja države?”, implicirala je pogrešnu sadržinu i suštinu Nacrta zakona, jer se on bavi administrativnom promjenom oznake pola i matičnog broja, a ne pitanjem promjene pola, koja je regulisana još 2012. godine Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Osim toga, ovakavim pristupom poslata je poruka javnosti da vjerske zajednice posjeduju  visok nivo relevantnosti u donošenju zakona koji se tiču ljudskih prava, što predstavlja direktno kršenje principa sekularnosti društva.

Nakon emisije, na portalu RTCG je prenijet tok emisije u obliku objave pod nazivom “I država I vjerske zajednice brinu o istim ljudima”, čime je, ponovo, vjerskim zajednicama dat legitimitet bavljenju državnim pitanjima. Međutim, prilikom prenosa na portal, pitanje urednice je ispravljeno, a naziv Nacrta zakona je korišten na pravilan način, čime je narušena vjernost prema toku razgovora. Takođe, u objavi je vidno samo istaknut citat mitropolita Joanikija, koji se protivi Nacrtu zakona: „Komentarišući Nacrt zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja, mitropolit je poručio da vjere treba da se čuju kada se donose zakoni koji u nekoj mjeri zadiru i u vjerska osjećanja i nasljeđe.” Pored toga, navedena je i njegova činjenično neutemeljena izjava zasnovana na dezinformacijama : “Slučajevi promjena pola su dosta rijetki i imamo razumijevanja za takve ljude. Ali podsticati čovjeka na takvu jednu neprirodnu dilemu je zaista opasno jer se radi o maloljetnim ličnostima. Poznato je da oni koji promijene pol kasnije imaju probleme, žele da se vrate u prvobitno stanje, dolazi do neizlječivih trauma, dolazi do samoubistava… Zar nam i ovako nije dosta problema, nego hoćemo ih još? Moramo, iz pastirskih razloga imati stav o tome i mora se čuti’, kazao je za TVCG.”

Ovom prilikom pozivamo Zaštitnika ljudskih prava i sloboda da pokrene inicijativu za utvrđivanje diskriminacije i povrede ljudskih prava. Takođe, apelujemo na Agenciju za elektronske medije da ispita eventualnu povredu Zakona o nacionalnom emiteru javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. Pozdravljamo najavu članice Savjeta RTCG-a Milice Špajak da će adresirati pitanje pokrenuto kod Ombudsmanke RTCG-a, a u odnosu na neuravnoteženo izvještavanje u informativnoj emisiji “Dnevnik”, te pozivamo da isto učini i u odnosu na pitanje emisije “Argumenti”.

Pozivamo Javni servis da unaprijedi svoju uređivačku politiku i uloži napore u cilju obezbjeđivanja adekvatnog medijskog prostora, u kojem će se poštovati princip sekularnosti Crne Gore i ljudskih prava, i razvijati diskusija koja će na adekvatan način informisati građanke i građane o važnosti usvajanja Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta na osnovu samoodređenja za cjelokupno društvo, te njegovom doprinosu unapređenju ljudskih prava, vladavine prava i demokratije u Crnoj Gori.

Asocijacija Spektra

NVO Juventas

Crnogorski ženski lobi

NVO Link

Aktivna zona

NVO Prima

Centar za ženska prava

Udruženje LBTQ žena Stana

ANIMA

LGBTIQ Asocijacija Kvir Montenegro

Centar za građansko obrazovanje (CGO)

CEDEM

CEMI

Akcija za ljudska prava