CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI će ojačati radne sposobnosti mladih na sjeveru

28. Sep. 2017. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) počeo je sa realizacijom projekta tokom kojeg će, mladima iz Pljevalja, Nikšića, Žabljaka i Plužina, biti ojačane radne sposobnosti u cilju prevazilaženja jaza između školskog sistema i potreba tržišta rada.

Tokom projekta „Osposobljavanje mladih iz sjevernih opština Crne Gore za tržište rada“ biće sprovođena procjena potreba među učenicima u srednjim školama u Pljevljima, Nikšiću, Žabljaku i Plužinama.

Na taj način biće identifikovani njihovi interesi, preferencije i očekivanja u pogledu daljeg obrazovanja i posla, nakon čega će biti podijeljeni u tri grupe -  na učenike koji će pokušati da nađu posao poslije srednje škole, na one koje žele da upišu fakultet i one koji vide mogućnosti za samozapošljavanje i preduzetništvo.

Na osnovu navedene stratifikacije CeMI će organizovati obuke i savjetovanje za razvoj karijere za učenike prve grupe, info dan o visokom obrazovanju za učenike druge grupe i orijentacionu obuku o preduzetništvu za učenike treće grupe.

Projekat će biti usmjeren na realizaciju dijela mjera Nacionalnog akcionog plana za mlade, koji predviđa usklađivanje ponude i potražnje na tržištu rada, stimulisanje programa za preduzetništvo mladih i sprovođenja kampanje u cilju isticanja značaja stručnih kompetencija prilikom zapošljavanja.

Projekat finansira Ministarstvo sporta Crne Gore, kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata na osnovu godišnjeg plana ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade za 2017. godinu.