CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI obučio preko 240 zdravstvenih radnika

31. May. 2017. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) je, u okviru 13 treninga, edukovao više od 240 zdravstvenih radnika sa teritorije cijele Crne Gore o mehanizmima za jačanje integriteta u zdravstvu, sa posebnim fokusom na evropsko zakonodavstvo u toj oblasti.

Treninzi su organizovani u okviru projekta “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana”, koji finansira Evropska unija (EU), posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Treninzima su obuhvaćeni svi profili zdravstvenih radnika, tako da su obuku prošli ljekari, medicinske sestre, zaštitnici prava pacijenata, pravnici zapošljeni u zdravstvenim ustanovama.

Predavač na treninzima je bila projekt menadžerka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Marija Vuksanović, koja je predstavila svoja znanja iz oblasti etičkih normi i standarda u zdravstvu.

U okviru treninga zdravstveni radnici su se upoznali sa standardima etike i integriteta u sistemu zdravstva, sa fokusom na Evropsku povelju o pravima pacijenata, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zaštiti prava pacijenata.

U cilju jačanja kapaciteta zdravstvenih radnika u ovim oblastima, stekli su znanja o mehanizmima za jačanje integriteta u zdravstvu, imenovanjima zaštitnika prava pacijenata, funkcionisanju otvorene linije za prijavu korupcije, postupanju po prijavama/prigovorima građana i njihovoj primjeni u praksi.

Na kraju, zdravstveni radnici su se upoznali sa uporednim iskustvima i zaštitom prava pacijenata u sudskoj praksi i praksi Evropskog suda za ljudska prava.

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP), koji je partner na ovom projektu, organizovao je obuku isključivo posvećenu zaštitnicima prava pacijenata.

Na dvodnevnoj obuci zaštitnici prava pacijenata su imali priliku da steknu više znanja o njihovom načinu rada i nadležnostima, naročito prema osobama koje dolaze iz osjetljivih grupa i njihovim porodicama, kao i o standardima transparentnosti, izvještavanja i drugih procedura iz sličnih institucija iz regiona i Evropske unije. Predavači su bili doktori Branislav Petrović i Mensud Grbović.

Projekat “Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana” finansira EU, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a kroz Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR) i Program podrške za Crnu Goru (CBSS).

Cilj projekta je da se doprinese dostizanju EU standarda u Crnoj Gori u zaštiti ljudskih prava kao pacijenata i da se doprinese jednakom pristupu zdravstvenim uslugama i pravdi za sve građane, posebno za pripadnike marginalizovanih grupa.