CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Do 9 sati glasalo 14,7 odsto birača

30. Aug. 2020. u novosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 9 sati glasalo je 14,7 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja, Maja Bjelić, kazala je da je gledajući po regijama izlaznost sljedeća-Podgorica 15,2, južna regija 15,5 sjever 12,6.

U odnosu na 2016. godinu, primjetan je porast izlaznosti do 9 sati, kada je izlaznost bila duplo manja u odnosu na današnju.

Primijećen je, kako je kazala, određen broj nepravilnosti (pristigle 82 prijave).

„Predsjednik odbora na glas izgovara imena i prezimena glasača kao i njihov redni broj, čime se grubo krši tajnost glasanja. Ovakvo postupanje podrazumijeva povredu člana 69. Zakona o izboru odbornika i poslanika. Prvi glasac glasao , listić ubačen u kutiju a da nije prethodno bio pocijepan. Naknadno su ga izvadili i pocijepali čime je prekršen član 79. PLAV 9 „Glavice“ – Lokacija biračkog mjesta Glavice broj 9 JE promijenjena pa nije u kući Mujesire Šabović nego u kući Esada Purišića na adresi Hridska bb čime je došlo do povrede člana 65 stav 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika imena birača, čime je prekršen član 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika“, navela je Bjelić.

Posmatrači su primijetili nedovoljnu doslijednost u primjeni mjera NKT-a i tehničkih preporuka DIK-a za smanjenje rizika od COVID-19.

Projekat nadgledanja parlamentarnih i lokalnih izbora je omogućila Britanska ambasada Podgorica, Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima  540  026 građana, koji glasaju na ukupno 1  217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Centar za monitoring i istraživanje – CEMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta saopštavaće javnosti preko redovnih pres konferencija i prezentacija za medija, veb sajtova www.izbori.cemi.org.mewww.ferizbori.me,  www.cemi.org.mewww.prcentar.me.