CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Država i biznis sektor da ne traže građanima fiskalne račune za reklamaciju

15. Mar. 2018. u novosti

Država bi trebalo da skrene pažnju biznis sektoru i trgovcima da građani za reklamaciju ne moraju posjedovati fiskalni račun u cilju ostvarenja njihovih potrošačkih prava, ocijenila je izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Đukanović.

Ona je, gostujući u „Bojama jutra“ na Televiziji Vijesti povodom Svjetskog dana potrošača kazala da je prethodnih godinu, od kada je pokrenuta mobilna i veb aplikacija www.potrošači.me, podnijeto dosta prijava kršenja potrošačkih prava i da, kako je istakla, građani moraju nastojati da zaštite svoja prava.

„Prijave su se najčešće odnosile na javne usluge, snadbijevanje vodom, električnom energijom i komunalne usluge, u dijelu reformacije računa ili kvaliteta snadbijevanja. Sa druge strane, konkretna kršenja potrošačkih prava, posebno u trgovačkim objektima, uslužnim djelatnostima ali i neki drugi primjeri kao što su finansijske usluge, kvalitet hrane, elektronska trgovina“, navela je Đukanović.

Ona je kazala da potrošači treba da budu upućeni u svoja prava, kako bi spriječili moguće zloupotrebe.

„Potrošači jako malo znaju o svojim pravima, nisu informisani i edukovani, a sa druge strane nisu odgovorni. Ne vjeruju u institucije sistema, u zakon ili iz nekog drugog razloga prosto ne žele da budu aktivni, da ostvare svoja prava ukoliko su ona prekršena“, kazala je Đukanović.

Ona je rekla da potrošači nekada teško mogu ostvariti potrošačko pravo i da je razlog, kako je kazala, taj što trgovci ne žele da sarađuju ili ne postoji mogućnost da ostvare svoje pravo u određenim segmentima.

“Svi trgovci vam traže račun. Razlog jeste da smanje mogućnost da vratite taj proizvod, da ga reklamirate i da vam bude vraćen novac, a sve u cilju većeg profita tih trgovačkih radnji“, pojasnila je Đukanović.

CeMI je, kako je kazala, u okviru aplikacije imao puno prijava zbog različitih cijena na rafovima u odnosu na cijene na kasi.

„Imali smo dosta slučajeva kada su građani to prijavili, što smo proslijedili nadležnoj Upravi za inpekcijske poslove, nakon čega su i ti objekti bili kažnjeni“, navela je Đukanović.

Kako je kazala, potrošači često nemaju motivaciju da reaguju i prijave, ukoliko se radi o malom iznosu, što ostavlja veliki prostor za zloupotrebu.

„Država treba da skrene pažnju biznis sektoru i trgovcima da ultimativan zahtjev nije posjedovanja računa i da to ne traže građanima. Različite cijene na rafovima, traženje fiskalnog računa, jako puno drugih segmenata su velike oblasti u kojima ima puno zloupotreba i ima puno primjera nemogućnosti ostvarivanja naših prava“, ocijenila je Đukanović.

Prilog iz gostovanja možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=XxvW5EVl_GM