CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Građani se najviše žalili na dugo čekanje na zdravstvenu uslugu

13. Mar. 2017. u novosti

Centru za monitoring i istraživanje (CeMI) je, putem aplikacije Zdravo Zdravstvo, stiglo oko 150 prijava građana za kršenje prava pacijenata, od kojih se najveći broj odnosio na dugo čekanje na pružanje zdravstvene usluge, saopštila je PR menadžerka te organizacije, Teodora Gilić.

Ona je, u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, predstavila aplikaciju za zaštitu prava pacijenata Zdravo zdravstvo, koja je nastala u okviru projekta „Sistem zdravstvene zaštite i prava pacijenata u Crnoj Gori – Osvajanje povjerenja građana“, a kojeg finansira Evropska unija posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Gilić je pojasnila da je, od 150 prijava koje su stigle putem aplikacije, 60 dostupno na sajtu www.zdravozdravstvo.me i putem istoimene aplikacije.

„Od tih prijava su neke verifikovane, neke su proslijeđene nadležnoj instituciji na koje se odnose, a na neke smo i dobili odgovor. Prijave koje se ne nalaze na aplikaciji nisu potpune, neke tek treba da administrator verifikuje“, pojasnila je Gilić.

CeMI je, kako je navela, dobio veliki broj odgovora zdravstvenih institucija na koje se prijave odnose.

„Na primjer, dobili smo odgovor na prijavu koja se odnosi na kršenje prava pacijenata u Nikšiću. U prijavi je navedeno da je rampa jako strma i da nije prikladna za osobe sa invaliditetom. Iz Doma zdravlja u Nikšiću su odgovorili da je projekat izgradnje nove rampe u toku i da će radovi uskoro da počnu, obzirom da je tender za izdradnju projekta raspisan u 2016. godini“, rekla je Gilić.

Ona je kazala da je najviše prijava putem aplikacije stiglo iz Podgorice, Nikšića i Kotora, ali i iz Bijelog Polja.

„Najčešće je prijavljivano da se krše prava da dugo čekaju na pružanje zdravstvene usluge, na nepristupačnost zdravstvenih ustanova osobama sa invaliditetom, a u manjoj mjeri su prijavljivali kršenja prava privatnost pacijenata, naročito tokom EKG ili ginekološkog pregleda“, navela je Gilić.

Prema njenim riječima, u CeMI-ju su jako zadovoljni u kojoj mjeri se aplikacija do sad koristila.

„Apelovala bih da građani i u budućnosti šalju prijave za kršenje prava, ali i da prijavljuju pozitivne primjere rada zdravstvenih radnika i ustanova“, poručila je Gilić.

Ona je pozvala građane da prijave šalju putem veb sajta www.zdravozdravstvo.me ili mobilne aplikacije Zdravo Zdravstvo, koja je dostupna u Google play prodavnici.

Video iz gostovanja se nalazi na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=_gggl8jDYtw