CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Konkurs za učešće u studijskoj posjeti Sloveniji

27. Apr. 2017. u novosti

 

„Neformalni obrazovni sistem za mlade u Sloveniji”

Centar za evropske perspektive iz Slovenije u saradnji sa partnerima: Centrom za monitoring i istraživanje CEMI, Art Communicationsom, Univerzitetom Donja Gorica iz Podgorice i Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske CMS u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“ raspisuje konkurs za učenike srednjih škola i studente, za studijsku posjetu Sloveniji sa tematskom pozadinom pod nazivom „Neformalni obrazovni sistem za mlade u Sloveniji”.

U okviru studijske posjete polaznici će imati priliku da saznaju kakvo je iskustvo Slovenije u sprovođenju reformi u njihovom obrazovnom sistemu, koji je to najbolji način organizovanja i planiranja obrazovnih aktivnosti za podsticanje individualnog i društvenog intelektualnog razvoja, kakva su iskustva po pitanju EU omladinskog programa i u okviru njega Youthpass programa, koje su predviđene vizije i politike u okviru Akcionog plana iz Strategije za mlade u Evropskoj uniji, kao i koliki je značaj neformalnog obrazovanja za tržište rada.

Obrazovni sistem za mlade trebao bi biti usmjeren ka promovisanju doživotnog učenja i sticanja ključnih vještina. Naše formalno obrazovanje nudi mladim ljudima potrebna znanja i vještine koje važe samo za određen vremenski period, dok sa druge strane, neformalno obrazovanje zbog svoje prirode i načina delovanja, nudi kvalitetne metode sticanja potrebnih
vještina tokom cijelog života. Za sveobuhvatnu edukaciju mladih od najvećeg je značaja povezivanje ova dva stuba obrazovanja. Njihov komplementaran odnos može mladima osigurati nezavisnost, veću zaposlenost, lični i profesionalni razvoj, kao i bolji
kvalitet života.

Učesnici konkursa će biti učenici i studenti koji su društveno angažovani i koji će, nakon studijske posjete, na najbolji način širiti viziju među ostalim mladim ljudima u Crnoj Gori o potrebnim znanjima i vještinama koje mogu steći kroz neformalne oblike obrazovanja. U okviru posjete polaznici će imati priliku da prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka u oblasti obrazovanja, kao i da posjete ključne institucije u domenu kreiranja obrazovnih politika u Sloveniji. Studijska posjeta će biti organizovana u periodu od 19. do 28. juna 2017.godine.

Za prijavu na konkurs potrebno je poslati CV, potvrdu o postignutom uspjehu tokom školovanja/studiranja i motivaciono pismo na adresu nikoleta@cemi.co.me  najkasnije do 1. juna 2017. godine.

Studijska posjeta Sloveniji je dio projekta pod nazivom „Budi spreman za EU vrijednosti“ koji je podržala Evropska komisija u okviru programa Erasmus plus (poziv Cooperation for innovation and the exchange of good practices - Capacity Building in the field of Youth for WB 2015)