CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Performansom građane informisali o pravima potrošača

01. Nov. 2017. u novosti

Performansom „Mladi o sistemu zaštite potrošača“, koji su izveli danas predstavnici nevladine organizacije „Naša budućnost“ na pet lokacija u Nikšiću, građani su informisani o njihovim osnovnim potrošačkim pravima, kao i o tome kako da reaguju kada su im prava ugrožena.

Izvršna direktorka nevladine organizacije Naša Budućnost, Ilinka Otašević, kazala je da je projekat „Mladi u sistemu zaštite potrošača“ dio šireg projekta “Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača – ZAŠTITI.ME”, koji sprovodi Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), a finansira Evropska unija.

Ona je rekla da su performansom željeli da mladi nauče o svojim potrošačkim pravima, kao i da edukuju građane na tu temu, jer se, kako je ocijenila, malo radi na poboljšanju komunikacije građana o potrošačkim pravima.

„Na pet lokacija smo danas raditi performans. Ova djeca su prošla obuku kroz projekat „Mladi u sistemu zaštite potrošača“. Tokom obuke oni su osmislili performans. Mi kad radimo, gledamo da uključimo ideje mladih, a najdraži su nam programi kad oni identifikuju probleme, nakon čega ih pokušavamo zajednički riješiti“, istakla je Otašević.

Ona je podsjetila da su ljetos uradili istraživanje koje je pokazalo da više od 50 odsto ispitanika nije bilo upoznato da postoji Zakon o zaštiti potrošača u Crnoj Gori.

„To je jedan aalrmantan podatak, a mi kroz ovaj projekat i jedan performans želimo da se informišu građani o svojim potrošačkim pravima, ali isto tako i o obavezama. Svi znamo, a pogotovo prilikom kupovine tehničkih uređaja i potpisivanja kupoprodajnih ugovora da kao potrošači rijetko pročitamo taj ugovor i potpišemo“, navela je Otašević.

Performans je izveden ispred marketa Conto, Elektrodistribucije, marketa Voli i HD Laković, kao i ispred Telenora.

Pomoć u pripremi i realizaciji Performansa pružila je škola glume Javne ustanove Zahumlje Nikšić.