CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Svečano uručene diplome polaznicima druge međunarodne škole “Preduzetničke ideje mladih u EU”

23. Nov. 2016. u novosti

U hotelu “Princess” u Baru svečano su uručene diplome studenatima osnovnih studija i učenicima IV razreda crnogorskih srednjih škola koji su uspješno pohađali međunarodnu školu pod nazivom „Preduzetničke ideje mladih u EU“.

Druga međunarodna škola „Preduzetničke ideje mladih u EU“, održana od 14. do 18. novembra 2016. godine u hotelu “Princess” u Baru, okupila je 60 mladih ljudi spremnih da unaprjeđuju svoja znanja i vještine. Škola je organizovana u okviru projekta “Budi spreman za EU vrijednosti”.

Osim kvalitetnih i sposobnih mladih ljudi, na Školi su učešće uzeli i izuzetni stručnjaci u svojim oblastima u ulozi predavača, među kojima prof. dr Milan Podunavac, prof. dr Ilija Vujačić, prof. Dragan Đukanović, prof. dr Maja Drakić Grgur, prof. dr Dragana Radević, mr Branko Bošković, prof. dr Gordana Đurović, prof. dr Nenad Vujadinović, mr Marko Nišavić, Sergej Mulalica.

Cilj međunarodne škole jeste vođenje diskusije o primjerima najboljih poslovnih praksi u EU, inicijativama za razvoj i promociju omladinskog preduzetništva, međunarodnom omladinskom poslovanju, o dobrim praksama i inicijativama u preduzetničkom obrazovanju Evropske unije, kao i o mogućnostima saradnje mladih iz Crne Gore sa iskusnim preduzetnicima iz Evropske unije. Škola je posvećena i jačanju vještina koje su mladima u Crnoj Gori potrebne za realizaciju sopstvenih preduzetničkih ideja.

U okviru Škole, izuzev klasičnih predavanja, organizovane su radionice i paneli. Panel na temu "Mogućnosti razvoja preduzetničkih ideja u CG" je okupio predstavnike Investiciono-razvojnog fonda, Zavoda za zapošljavanje, Uprave za mlade i sport i Privredne komore. Taj panel je tematski pratio drugi panel sa temom "Mladi preduzetnici u Crnoj Gori – primjeri uspješnih preduzetničkih ideja mladih u praksi" gdje su učešće uzeli bivši studenti koji imaju uspješan biznis, kao dobri primjeri iz prakse. Njihovo učešće na panelu je podrazumijevalo razgovor o iskustvu u sprovođenju samostalnog biznisa i generalno mogućnostima mladih u Crnoj Gori da iniciraju i sprovedu u djelo svoje preduzetničke ideje.

Škola je organizovana u okviru projekta „Budi spreman za EU vrijednosti“ kojeg sprovodi Centar za monitoring i istraživanje CeMI u saradnji sa partnerima: Univerzitetom Donja Gorica, Art Communications-om iz Podgorice, Centrom za međunarodne studije iz Hrvatske i Centrom za evropske perspektive iz Slovenije. Projekat je podržan od strane Evropske komisije u okviru programa Erasmus Plus (poziv Capacity Building Youth – Western Balkans).

BREV projekat (Budi spreman za EU vrijednosti) ima za cilj da podstiče saradnju i razmjenu iskustva između mladih iz Crne Gore i EU zemalja kroz promociju evropskih vrijednosti među mladim ljudima u Crnoj Gori.