CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja se sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore

28. Dec. 2022. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje CeMI najoštrije osuđujuje protivustavno djelovanje parlamentarne većine koja kroz usvajanje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi nastavlja sa opasnim podrivanjem ustavnog poretka Crne Gore.

Parlamentarna većina sastavljena od 41 poslanika ne može mijenjati principe sprovođenja izbornog procesa koji su već definisani Ustavom i Zakonom o izboru odbornika i poslanika, za koje važi pravilo da se mogu mijenjati samo dvotrećinskom većinom glasova svih poslanika.

Usvajanje zakonodavnih rješenja koja su u očiglednoj suprotnosti sa Ustavom Crne Gore, u trenutku potpune nefunkcionalnosti Ustavnog suda je svjesno usmjereno ka potpunom urušavanju ustavnog sistema Crne Gore. Pored izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, vladajuća većina je prije par sedmica usvojila na isti način i izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore, potpuno zanemarujući Ustav Crne Gore i preporuke Venecijanske Komisije.

Zloupotrebljavajući nefunkcionalnost Ustavnog suda u političke svrhe, parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje zabrinjavajuće antidemokratske manire, koji moraju naići na osudu cjelokupne domaće i međunarodne javnosti. 

Nazalost, ovo nije prvi put da parlamentarna vecina, koja nije uvijek ista vec se mijenjala, ukljucujuci iz slucaja u slucaj skoro sve parlamentarne partije rusi svojim neustavnim potezima Ustav. 

Pozivamo sve partije, a posebno sadasnju parlamentarnu vecinu, da stave van snage ove zakonske izmjene i uzdrze se od slicnih poteza u buducnosti.

Do izlaska iz političke i institucionalne krize nije moguće doći ukoliko parlamentarna većina gotovo svakog dana krši Ustav. Antidemokratsko djelovanje parlamentarne većine uvodi Crnu Goru u još dublju političku krizu koja će izvjesno rezultirati suspenzijom pregovora sa Evropskom Unijom i međunarodnom izolacijom države.