CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

VIDEO: Predstavljeni rezultati istraživanja „Korupcija u Crnoj Gori“

30. Jan. 2015. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje je 30. januara, 2015. godine, u prostorijama PR Centra, sa početkom u 13 časova održao konferenciju za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o percpciji građana o korupciji u Crnoj Gori.

Istraživanje o koupciji u Crnoj Gori je sprovedeno među punoljetnim građanima Crne Gore u periodu od 10. do 30. decembra 2014. na uzorku od 737 ispitanika. Anketiranje je obavljeno putem telefona. Uzorkom je obuhvaćeno 16 opština u Crnoj Gori.

Predmet istraživanja čine četiri uža problemska kruga:

• Prvi, čini viđenje perspektiva i problema sa kojima je Crna Gora suočena.

• Drugi, se odnosi na viđenje korupcije – njene rasprostranjenosti, razloga i posljedica, kao i sektora i aktera koji su najizloženiji njenom razornom djelovanju.

• Treći, problemski krug se odnosi na iskustva građana i njihovog neposrednog okruženja sa različitim oblicima korupcije.

• Najzad, predmet istraživanja bio je i odnos građana prema (ne)uspješnosti antikoruptivne srategije, odnosno njenih ključnih nosilaca.

Na pres konferenciji su govorili:

- Zlatko Vujović, Predsjednik UO CeMI

- Maja Milikić, PR menadžer

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Jačanje think tank kapaciteta CeMI-ja za borbu protiv korupcije“ koji je finansiran od strane Institura za otvoreno društvo, Think Tank Fond iz Budimpešte