CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 11 sati glasalo 21,4 odsto upisanih birača

02. Apr. 2023. u novosti

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori , prema podacima Centra za monitoring i istraživanje CeMI, do 11 sati glasalo je 21,4 odsto upisanih birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, kazala je da je južnoj regiji do 11 sati glasalo je 18,5 odsto, u centralnoj 23,3 odsto i u sjevernoj 20,7 odsto.

„U Podgorici do 11 sati glasalo je 23,2 odsto, u Nikšiću 26,1 odsto, u Baru 17,9 odsto i u Bijelom Polju 22,3 odsto“, rekla je Bjelić.

Istakla je da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 11 sati bila je 20.1 odsto,na predsjedničkim izborima 2018.godine do 11 sati iznosila je 18,5 odsto, a na parlamentarnim 2020. godine 35,4odsto.

Ukazala je da je nakon prethodnog presjeka stanja, prijavljeno novih 36 nepravilnosti.

„Na BM 6 u Baru, predsjednica biračkog mjesta ograničava pristup informacijama o procesu glasanja posmatraču CeMI-ja. Ovim je povrijeđen član 111a ZIOPa kojim se garantuje pravo ovlašćenim predstavnicima domaćih nevladinih organizacija, registrovanih za praćenje ostvarivanja političkih sloboda i prava, da mogu pratiti tok izbora i rad organa za sprovođenje izbora“, rekla je Bjelić.

Prema njenim riječima, na BM B3 u Podgorici, prijavljeno je da je birač dao ličnu kartu, a član BO prepisao podatke na poseban bijeli papir.

„Ovakvo postupanje suprotno je čl. 71a st. 2 ZIOPa koji propisuje da je članovima biračkog odbora i licima koja prate rad organa za sprovođenje izbora za vrijeme glasanja zabranjeno na biračkom mjestu vođenje bilo kakve evidencije o biračima koji su glasali, kao i korišćenje kopije biračkog spiska ili bilo koje druge pomoćne evidencije o biračima“, navela je Bjelić.

Ukazala je da posmatrači i građani prijavljuju i čestu upotrebu mobilnih telefona na biračkim mjestima, kao i fotografisanje glasačkih listića, što, kako je pojasnila, predstavlja povredu odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i kršenje čl. 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Ponavljaju se prijave o nepostojanju adekvatnog prilaza za osobe sa invaliditetom, kao i nepravilnosti koje se odnose na izgovaranje naglas imena i prezimena birača i rednog broja na biračkom spisku. Na BM 17 u Podgorici, ispred BM desio se incident između dva lica koja su se sukobila, povodom čega je intervenisala policija i hitna pomoć. Sukob nije povezan sa izbornim procesom“, rekla je Bjelić.

Ona je pozvala građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u Play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

U toku izbornog dana CEMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakonzatvaranja biračkih mjesta, saopštavaće javnosti preko: redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i televizija RTCG, Vijesti i TvE koje prenose uživo CeMI-jeve pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Media prilozi