CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 13 sati glasalo 39 odsto birača

02. Apr. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) izlaznost do 13 sati na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori iznosi 39 odsto, saopštila je PR koordinatorka te organizacije, Maja Bjelić.

Ona je, na trećoj pres konferenciji CeMI-ja, saopštila da je u južnoj regiji do 13 sati glasalo je 33,5 odsto, centralnoj 41,8 odsto i u sjevernoj 39,1 odsto.

„U Podgorici do 13 sati glasalo je 41,9 odsto birača, u Nikšiću 47,1 odsto, u Baru 34,1 odsto i u Bijelom Polju 42,4 odsto“, navela je Bjelić.

Govoreći o uporednim podacima u odnosu na ranije izbore, Bjelić je navela da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 13 sati bila 35,5 odsto, na predsjedničkim izborima 2018. godine do 13 sati iznosila je 32,8odsto, a na parlamentarnim 2020. godine 54,1 odsto.  

“U odnosu na prethodni presjek, CeMI-ju su prijavljena 43 nova slučaja nepravilnosti.Na BM 16 u Tuzima, građanka prijavljuje da član BO pojedincima daje novac, odnosno građanima koji dolaze na glasanje. U prijavi se potvrđuju tri, uz navođenje da postoje saznanja o još nekoliko identičnih slučajeva”, rekla je Bjelić.

Kazala je da je u Podgorici, na BM 78-D, građanin prijavio da na BM nisu prisutni svi članovi BO i da nedostaje jedan član.

“Ovo je suprotno članu 72 ZIOPa koji propisuje da, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici”, pojasnila je Bijelić.

Ukazala je da je na BM 4, OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici, prijavljeno fotografisanje glasačkog listića.

“Članovi BO intervenisali su i spriječili lice da glasa, nakon čega je isto lice pred svima pocijepalo svoj glasački listič i napustilo biralište. BO unio u zapisnik navedeni događaj”, dodala je Bjelić.

Ona je kazala da je na BM 24-C u Podgorici prijavljeno da uređaj za elektronsku identifikaciju birača nije u funkciji i ne očitava lične karte, a da građani i posmatrači nastavljaju sa prijavama o tome da biračka mjesta nisu prilagođena za prilaz licima sa invaliditetom

“Takođe, imajući u vidu konstatne prijave nepravilnosti u vidu izgovaranja naglas imena i prezimena birača i njihovih rednih brojeva od strane članova BO, ovom pirilikom pozivamo biračke odbore da poštuju odredbe člana 69 ZIOP-a”, navela je Bjelić.

Ona je pozvala građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u Play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

U toku izbornog dana CEMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakonzatvaranja biračkih mjesta, saopštavaće javnosti preko: redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i televizija RTCG, Vijesti i TvE koje prenose uživo CeMI-jeve pres konferencije.

Ukazala je da su u CeMI-ju zbog velikog interesovanja medija, odlučili da za razliku od prvog kruga izbora i prethodnoh izbora na kojima smo vršili monitoring, radimo presjek izlaznosti i do 15 sati.

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Media prilozi