CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do devet sati glasalo 6,6 odsto birača

02. Apr. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori do devet sati glasalo je 6,6 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, saopštila je da je u južnoj regiji do 9 sati glasalo 5,8 odsto birača, centralnoj 7,6 odsto i u sjevernoj 5,6 odsto.

„Danas ćemo pratiti izlaznost i u četiri grada – Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju. U Podgorici do 9 sati glasalo je 7,5 odsto, u  Nikšiću 8,8 odsto, u Baru 5,5 odsto, Bijelom Polju 6,2 odsto“, rekla je Bjelić.

Govoreći o uporednim podacima, Bjelić je kazala da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 9 sati bila 6,6 odsto, na predsjedničkim izborima 2018.godine do 9 sati iznosila je 6,2 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 14,7_odsto i parlamentarnim 2016. 6,67 odsto.

„Na početku izbornog dana, od otvaranja biračkih mjesta do prvog presjeka u 9 časova, CeMI-ju je prijavljeno 14 nepravilnosti“, navela je Bjelić.

Ukazala je da je na BM 25A u Podgorici birač koristio telefon slikajući glasački listić, što je povreda odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a i suprotno članu 71a ZIOPa kojim je zabranjena upotreba elektronskih uređaja za komunikaciju u prostoriji za glasanje.

„Nakon upozorenja Biračkog odbora, birač je nasrnuo na članove Biračkog odbora i otvorio glasačku kutiju. Policija je izašla na biračko mjesto“, rekla je Bjelić.

U Osnovnoj školi „Meksiko“ u Baru, kako je dodala, suprotno odredbi o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, NN lice fotografisalo je tablice automobila ispred BM, nakon toga isto lice postavljalo pitanja posmatračima ko je do tog trenutka glasao.

„Nakon ove situacije, pomenuto lice je napustilo biračko mjesto“, dodala je Bjelić.

Istakla je da su se dvije prijave odnosile na postojanje reklamnog materijala u blizini biračkih mjesta.

„Takođe, u više navrata prijavljeno je čitanje imena birača naglas prilikom identifikacije, kao i korišćenje telefona od strane članova biračkih odbora. Dva puta prijavljeno je i da biračko mjesto nije prilagođeno za prilaz licima sa invaliditetom“, rekla je Bjelić.

Podsjetila je da u drugom krugu izbora za predsjednika Crne Gore, pravo glasa ima 542.154 građana, koji glasaju na 1.162 biračkih mjesta.

Građani biraju između dva kandidata za predsjednika - aktuelnog Predsjednika države i lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića I kandidata Pokreta Evropa sad Jakova Milatovića.

„Zahvaljujemo svima koji su nas pratili u toku prvog kruga predsjedničkih izbora i želimo da napomenemo da su projekcije naših rezultata odstupile od zvaničnih podataka Državne izborne komisije za 0,1 odsto, zato ostanite sa nama i danas, jer je naših 650 akreditovanih posmatrača raspoređeno na teritoriji cijele Crne Gore i prate tok glasanja tokom izbornog dana“, rekla je Bjelić. .

Ona je pozvala građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u Play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

U toku izbornog dana CEMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakonzatvaranja biračkih mjesta, saopštavaće javnosti preko: redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i televizija RTCG, Vijesti i TvE koje prenose uživo CeMI-jeve pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.


Media prilozi