CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Građani najviše prijavljivali istekle rokove proizvoda u supermarketima

19. Jul. 2017. u novosti

Crnogorski građani su, putem aplikacije za zaštitu prava potrošača, koju je osmislio Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), poslali 73 validne prijave, od kojih se najveći broj njih odnosi na slučajeve isteklih rokova proizvoda u supermarketima.

To je saopštila PR koordinatorka CeMI-ja Teodora Gilić gostujući na Radiju 98.

Ona je kazala da je najveći broj prijava stigao iz Podgorice, potom iz Nikšića, Danilograda, Budve i Tivta.

„Najveći broj prijava se odnosi na supermarkete, a razlozi su različiti. Prijavljivani su slučajevi isteklih rokova proizvoda, zatim različite cijene proizvoda na kasi i na polici, a jedna od upečatljivijih prijava jeste da nisu obilježeni artikli na Brajevom pismu na deterdžentima „Fairy“, pojasnila je Gilić.

Ona je istakla da su prijave stizale i na loš kvalitet tehničke robe, na dugo čekanje na isporuku ili popravku određenog proizvoda, kao i nemogućnost reklamacije robe bez računa.

„Građani su se žalili i na na usluge snabdijevanja električnom energijom i vodom, konkretno na visinu računa i kvalitet pružanja usluge“, rekla je Gilić.

Prema njenim riječima, cilj aplikacije za zaštitu prava potrošača, je da se izmjeri ukupan nivo poštovanja prava potrošača u Crnoj Gori, kao i da se podigne svijest poslodavaca i građana o negativnim posljedicama takvog ponašanja.

„Građani mogu poslati slike ili video zapise kao konkretan dokaz da se dogodilo kršenje prava. Njihovu prijavu mi šaljemo nadležnoj instituciji od koje dobijamo odgovor koji potom objavljujemo na aplikaciji, kako bi se svi građani upoznali sa konkretnom prijavom i kako se po njenom osnovu postupilo“, objasnila je Gilić.

Ona je kazala da građani aplikaciju mogu besplatno preuzeti putem veb stranice www.potrosaci.me ili Google play prodavnice, a da su prijave, kako je naglasila, anonimne.

Aplikacija je dio projekta „Unapređenje kapaciteta organizacija civilnog društva i sistema zaštite potrošača u Crnoj Gori – ZAŠTITI.ME“, kojeg finansira Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, u okviru kojeg CeMI pruža i besplatnu pravnu pomoć građanima kojima su prekršena prava potrošača.

„Do sada smo imali 98 slučajeva u kojima smo pružili besplatnu pravnu pomoć, od čega je u većini slučajeva postojala potreba za primarnom pravnom pomoći, a u nešto manjoj mjeri smo pružali sekundarnu pravnu pomoć“, navela je Gilić.