CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Konkurs za poziciju: Monitor/ka suđenja

30. Aug. 2024. u novosti

NVO Centar za monitoring i istraživanje, CeMI iz Podgorice, u saradnji sa NVO Sindikat medija, realizuje projekat pod nazivom “Projekat otvorenih suđenja – Monitoring slučajeva visoke korupcije i organizovanog kriminala” koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije, kroz MATRA program. Projekat traje 32 mjeseca, i to od 1. avgusta 2024. godine do 31. marta 2027. godine, dok će se monitoring suđenja odvijati 20 mjeseci u kontinuitetu.

 Opšte informacije:

Jedna od najznačajnijih projektnih aktivnosti usmjerena je ka praćenju postupaka visoke korupcije i organizovanog kriminala u Višem sudu u Podgorici. Aktivnosti praćenja suđenja sprovode se po OEBS-ovoj metodologiji praćenja sudskih postupaka, koju su CeMI i Misija OEBS-a u Crnoj Gori razvili u okviru programa praćenja suđenja koji je realizovan u periodu 2007-2014. godine. CeMI je nakon toga sa partnerima implementirao više projekata koji su sadržali komponentu praćenja sudskih postupaka. Na posljednjem projektu posmatranja suđenja koji je CeMI implemetirao u periodu od 2021-2023. godine, CeMI-jevi posmatrači su pratili preko 200 ročišta u krivičnim postupcima i izvršili uvid u spise preko 400 pravosnažno okončanih krivičnih predmeta.

Tokom praćenja suđenja, CeMI će nastojati da utvrdi činjenice o glavnim raspravama i nivou poštovanja osnovnih prava optuženih lica (pretpostavka nevinosti, pravo na suđenje u razumnom roku, pravo na odbranu, itd.), kao i da analizira ponašanje i profesionalnost/integritet sudija i tužilaca u ovim slučajevima. Svi identifikovani slučajevi neprimjerenog ponašanja sudija, tužilaca ili advokata biće uredno prijavljeni Sudskom i Tužilačkom savjetu. Posebna pažnja u monitoringu biće usmjerena na uslove pod kojima se suđenja sprovode i procjenu mjera bezbjednosti u Višem sudu u Podgorici.

 Svrha pozicije

Monitor/ka suđenja (1 izvršilac)

Izabrani monitor/ka suđenja će biti zaduženi za neposredno praćenje sudskih postupaka u predmetima visoke korupcije i organizovanog kriminala koji su u toku, kao i za analizu spisa pravosnažno okončanih sudskih predmeta u cilju sprovođenja tematskih istraživanja i pisanja izvještaja o monitoringu suđenja. Monitor/ka će se u procesu monitoringa voditi ispunjavanjem standardizovanog obrasca, kako bi se osiguralo praćenje ključnih aspekata procedure koja se odnosi na standarde pravičnog suđenja. Monitori će praviti pojedinačne izvještaje sa svakog praćenog ročišta i iste će unositi u CeMI-jevu internu bazu podataka, kako bi ih kasnije mogli koristiti za dalja istraživanja i uporednu analizu.

Monitor/ka suđenja će biti angažovan/a 40 sati nedjeljno, a svoje poslove će obavljati u prostorijama NVO Centar za monitoring i istraživanje - CEMI, i na terenu. Za sve poslove koji se budu obavljali van teritorije Podgorice, monitoru/ki će se nadoknađivati putni troškovi i dnevnice.

 Potrebne kvalifikacije:

·    Visoka stručna sprema-VII 1 nivo kvalifikacije obrazovanja-diplomirani pravnik;

·    Minimum tri godine radnog iskustva u struci, istim ili sličnim poslovima;

·    Odlične analitičke vještine;

·    Sposobnost rada u timu;

·    Prethodno iskustvo u radu sa pravosudnim institucijama u Crnoj Gori će se smatrati prednošću.

 Potrebna dokumentacija:

·     Prijava (u slobodnoj formi koja sadrži informaciju o motivima prijavljivanja kandidata na Konkurs);

·     Biografija ili CV;

·     Kopija diplome ili uvjerenja o završenom nivou i vrsti obrazovanja;

·     Dokaz o potrebnom radnom iskustvu (Potvrda/Uvjerenje/Kopija izvoda iz radne knjižice).

Način prijavljivanja:

Prijavu sa pratećom dokumentacijom potrebno je dostaviti na e-mail adresu: dubravka.tomic@cemi.org.me, zaključno sa ponedjeljkom, 9. septembra, do 12 časova. Nepotpune prijave i prijave koje stignu nakon naznačenog roka neće biti razmatrane. NVO Centar za monitoring i istraživanje će o rezultatima konkursa obavijestiti samo kandidate/kinje koje uđu u uži izbor.