CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Regularnost izbornog procesa nije ugrožena

25. Oct. 2016. u novosti

Izborni proces je protekao u miru, a rezultati izbora, održanih u nedelju, odrazili su iskazanu izbornu volju građana, i pored toga što se stiču uslovi za ponavljanje glasanja na određenom broju biračkih mjesta, pokazao je izvještaj Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Šef posmatračke misije CeMI-ja, Đuro Stojanović, kazao je predstavljajući izvještaj o preliminarnim zaključcima i nalazima o parlamentarnim i lokalnim izborima 2016, da neurednost biračkog spiska, problem funkcionisanja dijela opštinskih komisija kao i nesnalaženje Državne izborne komisije u efikasnoj organizaciji i obuci nižih nivoa izborne administracije izazivaju zabrinutost i pored toga što, kako je istakao, nisu ugrozili regularnost ukupnog izbornog procesa.

„I pored toga što se stiču uslovi za ponavljanje glasanja na određenom broju biračkih mjesta, izborni proces je protekao u miru, a izborni rezultati su odrazili iskazanu izbornu volju građana“, rekao je Stojanović u PR Centru.

Kako je kazao, izborni sistem stavlja u neravnopravan položaj pripadnike Roma, koji nemaju ravnopravan status sa pripadnicima manjinske zajednice koja u sličnom procentu učestvuje u ukupnoj populaciji.

“Sistem diferencijalnih zakonskih cenzusa, kojim se manjinama daje privilegovan položaj sadrži nelogičnosti, koje mogu dovesti do efekta koji je u nesaglasju sa konceptom pozitivne diskriminacije manjinskih naroda”, naveo je Stojanović.

U radu i odlučivanju članova dijela opštinskih i Državne izborne komisije (DIK), kako je kazao, dominira partijska pripadnost članova ovih organa.

„U radu DIK-a u posljednjoj fazi izbornog procesa nijesu učestvovali svi članovi stalnog sastava, dok sve izborne liste nijesu imenovale opunomoćene predstavnike što je narušilo koncept uređenja i način odlučivanja u ovom tijelu u toku izbornog procesa“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim riječima, izborni dan su obilježile brojne nepravilnosti koje su se, kako je pojasnio, u sličnoj formi pojavljivale na relativno velikom broju biračkih mjesta. „Nepravilnosti su u najvećem broju slučajeva bile rezultat neobučenosti biračkih odbora“, istakao je Stojanović.

Koordinarka dugoročnih posmatrača, Dubravka Popović, kazala je da Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ne definiše precizno rokove koji se odnose na izvještavanje političkih subjekata o potrošnji u toku izborne kampanje i stavlja, kako je navela, u neravnopravan položaj različite kategorije političkih subjekata.

„Izborna kampanja počela je prije verifikacije izbornih lista subjekata i u svom sadržaju je bila značajno intenzivnija i agresivnija u odnosu na prethodne izborne cikluse. U kampanji su korišćene gotovo sve tehnike promocije programa političkih subjekata, među kojima su po prvi put u Crnoj Gori prednjačili video spotovi i oglašavanje putem društvenih mreža, koje nije zaustavljeno ni u periodu predizborne ćutnje“, pojasnila je Popović.

Ona je kazala da, kada je u pitanju zloupotreba državnih resursa, dugoročni posmatrači CeMI-ja su na lokalnom nivou dobili brojne navode o korišćenju javnih resursa u svrhu političkog marketinga, kroz različite forme zapošljavanja u javnim preduzećima i ustanovama, otpisivanje dugova ili realizaciju infrastrukturnih projekata.

„Odluka Agencije za elektronske komunikacije da suspenduje internet saobraćaj putem aplikacija Viber i WhatsApp, koja je pravdana potrebom za zaustavljanjem neželjene komunikacije, predstavlja vid cenzure kojom su prekršeni demokratski standardi i ograničeno pravo građana da komuniciraju i budu informisani“, istakla je Popović.

Analitičar izbora CeMI Marko Savić kazao je da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) nije uspjela, do zaključenja izvještaja, da utvrdi da li su optužbe dijela javnosti da se određene političke partije nelegalno finansiraju tačne ili ne.

„ASK nije uspjela da adekvatno reaguje u slučaju zviždača koji je prijavio zloupotrebu državnih resursa. Zaključci Specijalnog državnog tužilaštva razlikuju se od onih koje je donijela ASK, odnosno ono zašto postoji osnov za krivično gonjenje od Specijalnog tužilaštva, ASK je ocijenila da je bez osnova“, naveo je Savić.

„Nastavljena je izuzetno agresivna kampanja na društvenim mrežama. Posebno je važno istaći da se u materijalima koji politički subjekti plasiraju na društvene mreže i svoje youtube kanale, nalaze i video materijali sa utvrđenim spornim sadržajem koji je izbrisan za potrebe emitovanja na elektronskim medijima“, rekao je Savić.

Stojanović kazao je da mandati, koje je CeMI objavio u toku izborne noći, kao preliminarne rezultate, nisu promijenjeni na osnovu prebrojanih 99,7 odsto biračkih mjesta.

„Sigurnim korakom DPS Milo Đukanović 36 mandata, Demokratski front – Mi ili on 18 mandata, Velika koalicija Ključ devet mandata, Mr Aleksa Bečić – Demokrate osam mandata, SDP Ranko Krivokapić četiri mandata,Socijaldemokrate Crne Gore – Ivan Brajović dva mandata, Bošnjačka stranka Rafet Husović dva mandata, Albanci odlučno jedan mandat, Hrvatska građanska inicijativa jedan mandat“, naveo je on.

Izlaznost na parlamentarnim izborima, kako je dodao, iznosila je 73,4 odsto.

Na pitanje novinara koliko je hapšenje osumnjičene terorističke grupe u nedelju uticalo na izborni proces i rezultat izbora, Stojanović je kazao to nema veze sa izbornom procedurom „već sa pretpostavljenim izvršenjem krivičnog djela koje je u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva“.

„Očekujemo da Specijalno državno tužilaštvo transparentno informiše javnost o svim akcijama koje su sprovedene, i očekujemo da državni organi urade svoj posao i obavijeste građane“, rekao je on.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja Zlatko Vujović je, na pitanje da li rezultat ugrožava to što Državna izborna komisija još uvijek nije objavila preliminarne rezultate izbora, kazao da je upoznat da su stigli zapisnici iz opštinskih izbornih komisija i da je u toku procedura provjeravanja.

„Na bazi toga, ako bude sve u redu, DIK će utvrditi preliminarne rezultate izbora. Nakon toga i dalje teku rokovi za isticanje prigovora, odlučivanje po tim prigovorima, eventualno se može desiti ponavljanje glasanja na određenim biračkim mjestima, i tek tad možemo očekivati rezultate“, pojasnio je Vujović.

On je rekao da očekuje, ukoliko sve bude u redu, da u narednih nekoliko sati DIK utvrdi privremene rezultate izbora.

Upitan koliko veći obim nepravilnosti je trebao da bude da bi CeMI rekao da izborni dan nije protekao regularno, Vujović je rekao da je ključna stvar da li su te nepravilnosti uticale na volju koju su iskazali birači.

„Očekujemo je ponavljanje na određenom broju biračkih mjesta, jer ono što se dešavalo u Andrijevici je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da opštinska izborna komisija u tom gradu ne poštuje odredbe zakona, ni instrukcije DIK-a“, poručio je Vujović.

Kako je istakao, neprihvatljivo je da se glasovi birača ubacuju u jednu glasačku kutiju, za izbore na lokalnom i državnom nivou