CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

Božović: Članovi BO da nose akreditacije i ne koriste mobilne telefone

04. Feb. 2018. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) apelovao je na članove biračkih odbora da nose akreditacije na biračkim mjestima i ne koriste mobilne telefone, kao i da tokom izbornog procesa budu u istom sastavu cijelo vrijeme.

Šef posmatračke misije CeMI-ja, Bojan Božović, rekao je da se tim posmatrača te organizacije nalazi na svim biračkim mjestima i da prate sve eventualne nepravilnosti o čemu ih redovno izvještavaju.

On je podsjetio da je do 13 sati 29,1 odsto birača obavilo građansku dužnost, a da će sledeći presjek biti saopšten nakon 17 sati.

„Važno je istaći da smo primjetili na velikom broju biračkih mjesta da članovi biračkih odbora koriste mobilne telefone, što je zakonski zabranjeno. Isto tako, skrenuli bismo pažnju na to da članovi biračkih odbora vode računa o tome da se pravi razlika u legitimacijama između članova biračkih odbora i članova posmatračkih misija, jer posmatračke misije su obavezi da nose akreditacije, da se redovno identifikuju prilikom ulaska na biračko mjesto kako se ne bi pravile zabune i kako bi se jasno pravile razlike između članova biračkih odbora i posmatračkih misija“, istakao je Božović u izjavi za PR Centar.

On je podsjetio da je jedna od zakonskoh obaveza da članovi biračkih odbora budu u istom sastavu cijelo vrijeme, i da ih, kako je pojasnio, samo mogu mijenjati zamjenici.

„Na to skrećemo pažnju kako ne bi dolazilo do kršenja izborne procedure“, zaključio je Božović.