CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI akreditovao posmatrače za nadgledanje lokalnih izbora

18. May. 2018. u novosti

 Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) akreditovao je danas u Državnoj izbornoj komisiji 836 kratkoročnih posmatrača koji će nadgledati lokalne izbore zakazane za 27. maj.

Predstavnik CeMI-ja, Ivan Vukčević, rekao je da će ta organizacija pratiti izborni proces na biračkom mjestu, rad Državne i opštinskih izbornih komisija, kao i vršiti paralelno prebrojavanje glasova.

„Kad je u pitanju komunikacija sa građanima i medijima, imaćemo komunikaciju putem društvenih mreža, putem veb sajta www.izbori2018.me, kao i putem redovnih pres konferencija koje ćemo organizovati u toku izbornog dana“, kazao je Vukčević nakon predaje akreditacija.

CeMI, kako je rekao, poziva građane da prijave nepravilnosti ukoliko ih uoče u toku izbornog dana.

„Građani će to moći uraditi putem društvenih mreža i posebnog broja koji će tog dana biti za nepravilnosti i na taj način pomoći da proces monitoringa prođe na ispravan način. Tačnije, da tokom dana imamo informacije kako od naših posmatrača, tako i od građana u dijelu izvještavanja o nepravilnostima na biračkom mjestu i van njega“, rekao je Vukčević.

On je najavio da se prve projekcije preliminarnih rezultata mogu očekivati „ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta“,

„Vjerujemo da će do biti oko 22, 23 sata, u zavisnosti kako rezultati budu pristizali“, pojasnio je Vukčević.

On je rekao da je nadgledanje lokalnih izbora dio projekta  „Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori“, koji je podržala Ambasada Njemačke.