CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI akreditovao više od 1000 kratkoročnih posmatrača za nadgledanje predsjedničkih izbora

13. Mar. 2023. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) akreditovao je u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) više od hiljadu kratkoročnih posmatrača koji će pratiti izborni proces na biračkim mjestima širom Crne Gore tokom predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart.

To je saopštio analitičar izborne administracije u CeMI-ju i DIK posmatrač Vladimir Simonović.

 „CeMI će, između ostalog, nadgledati rad DIK-a i opštinskih izbornih komisija i radićemo procjenu izbornih rezultata na bazi uzorka“, naveo je Simonović.

Kazao je da je za potrebe posmatranja izbora CeMI razvio mobilnu i veb aplikaciju Fer izbori, koja je dostupna za mobilne uređaje u Apple store-u i Google play store-u, kao i na www.ferizbori.me.

„Pozivamo građane da preuzmu aplikaciju Fer izbori i da prijave sve nepravilnosti koje uoče tokom izbornog dana. Osim aplikacije, građanima će biti dostupan telefonski broj putem kojeg će moći da prijave nepravilnosti naše pravnom timu“, rekao je Simonović.

Najavio je da će CeMI ostvarivati komunikaciju sa građanima putem društvenih mreža i TV emitera.

„CeMI će održavati redovne pres konferencije tokom izbornog dana. Prve projekcije preliminarnih rezultata predsjedničkih izbora građani mogu da očekuju ubrzo nakon zatvaranja biračkih mjesta, što će zavisiti od toga kako budu pristizali rezultati sa tih biračkih mjesta“, istakao je Simonović.

Kako je rekao, građani će uživo moći da prate projekcije izbornih rezultata i putem sajta www.izbori.cemi.org.me.

CeMI će vršiti građansko nadgledanje izbora, u okviru projekta koji je podržala Ambasada Velike Britanije u Podgorici.