CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI će obezbijediti brze projekcije rezultata predsjedničkih izbora

14. Apr. 2018. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) komuniciraće presijeke izlaznosti, nepravilnosti i projekcije rezultata predsjedničkih izbora putem redovnih pres konferencija, veb sajta www.izbori2018.me i naloga na društvenim mrežama, najavio je šef posmatračke misije te organizacije, Zlatko Vujović.

On je kazao da je za izbore, koji će biti održani sjutra, CeMI obezbijedio dovoljan broj posmatrača za nadgledanje izbornog procesa na biračkim mjestima.

„Ukupno smo akreditovali 1.340 posmatrača koji će biti raspoređeni na više od 90 odsto biračkih mjesta u Crnoj Gori. Kao što su građani navikli, CeMI će ne samo izvještavati o nepravilnostima u toku izbornog dana i odzivu birača, već će obezbijediti brze projekcije rezultata tokom izborne noći“, kazao je Vujović u izjavi PR Centar.

On je rekao da će, oko 20 sati i 30 minuta, 30 minuta nakon zatvaranja biračkih mjesta, građani moći da prate uživo obradu podataka putem tri nacionalne televizije – Televizije Crne Gore, Televizije Vijesti i Televizije Prva, koje su povezane direktno sa CeMI-jevim softverom, u koji se unose podaci sa biračkih mjesta.

„U istom trenutku kad i mi raspolažemo sa tim podatkom u našem PVT centru raspolagaće i građani putem ove tri televizije, ali i putem našeg sajta www.izbori2018.me .Podsjetiću da je 2016. godine, kada smo nadgledali parlamentarne izbore, naš sajt imao preko dva miliona posjeta tokom izbornog dana“, rekao je pojasnio je Vujović.

On je kazao da su se u CeMI-ju potrudili da „maksimalno“ jednostavnim učine informisanje građana o nepravilnostima u toku izbornog dana.

„Pozvao bih građane da nas, putem naloga na društvenim mrežama – Facebook i Twitter, prate i moći će da se informišu u realnom vremenu  o nepravilnostima koje se dešavaju u toku izbornog dana, odzivu građana i takođe o projekcijama rezultata koje ćemo saopštiti u večernjim časovima“, istakao je Vujović.

On je pozvao građane da obavijeste CeMI ukoliko sami uoče nepravilnosti.

„Mi ćemo poslati naše ekipe, provjerićemo sa našim posmatračima i reagovaćemo pravovremeno. Građani mogu prijavljivati nepravilnosti putem broja 077 600 061“, istakao je Vujović.

On je kazao da je kompletnu finansijsku podršku za realizaciju projekta „Neka slobodni izbori postanu navika! – Izgradnja povjerenja u integritet izbornog procesa u Crnoj Gori”, obezbijedila Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici.