CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI će organizovati Info dan za buduće studente

13. Oct. 2017. u novosti

Najveći broj učenika srednjih škola na sjeveru Crne Gore, planira da upiše fakultet, a Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) će, organizovati Info dan, na kome će programe predstaviti svi crnogorski fakulteti, kako bi se đacima olakšao izbor.

To je, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, najavio koordinator Odjeljenja za istraživanje javnih politika u CeMI-ju, Marko Savić, predstaljajući projekat „Osposobljavanje mladih iz sjevernih opština Crne Gore za tržište rada“, koji se, kako je kazao, realizuje u Pljevljima, Nikšiću, Žabljaku i Plužinama.

Savić je kazao da postoji jaz između obrazovnog sistema i tržišta rada i da ima prostora da se mladi što bolje pripreme za ono što ih očekuje nakon završetka srednje škole.

„Kako bismo im dali što više vremena za razmišljanje mi smo kao ciljnu grupu uzeli sve učenike trećih razreda srednjih škola u četiri opštine. Tako da će oni, tokom trećeg razreda proći kroz naše obuke, a onda će im ostati čitava četvrta godina da još razmisle o daljem profesionalnom angažmanu“, pojasnio je Savić.

Sprovedena je, kako je kazao, anketa u sve četiri opštine, kako bi učenici mogli da budu podijeljeni u tri grupe.

„To su oni koji su nam rekli da će poslije srednje škole da traže posao, oni koji su kazali da će da pokrenu svoj biznis i treća grupa su oni koji su se opredijelili za fakultet. Za svaku od te tri grupe smo planirali posebne aktivnosti“, objasnio je Savić.

Najviše je, kako je dodao, onih koji će da idu na fakultet, a aktivnost koja se vezuje za njih odnosi se, kako je objasnio, na organizovanje Info dana.

„Tu ćemo pozvati sve fakultete iz Crne Gore da im detaljnije prezentuju svoje programe, kako bi im olakšali izbor“, naveo je Savić.

Što se tiče učenika koji su odlučili da nakon srednje škole traže posao, za njih je, kako je kazao, planirana obuka koja se odnosi na aktivno traženje posla.

„Naučiće kako da prate programe Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na koji način da iskoriste programe koje nude Vlada i Zvod u smislu učenja novih vještina, sposobnosti, pohađanja kurseva itd. Cilj je da im objasnimo da se njihovo obrazovanje ne završava formalnim obrazovanjem, iako će da traže posao nakon srednje škole“, objasnio je Savić.

Za one koji će poslije srednje škole pokušati da realizuju svoju biznis ideju, tokom sljedećeg mjeseca su, kako je pojasnio planirane obuke o načinu funkcionisanja start-up kompanija.

„Njih ćemo organizovati u novembru u tri navrata. To su obuke oko načina funkcionisanja start-up kompanija, korišćenja fondova, biznis inkubatora. Saznaće kako da razviju ideju, na koji način da napišu projekat, koje sve mogućnosti posoje kod nas i u inostranstvu“, kazao je Savić.

On je naveo da je najviše nezaposlenih u Crnoj Gori starosti od 18 do 30 godina, a veliki broj njih, kako je dodao, dolazi iz sjevernih opština.

„Sveobuhvatan cilj bi bio da zadržavamo mlade na sjeveru i to nemamo na umu. Ali, ako makar uspijemo da im predočimo mogućnosti traženja posla ili realizacije ideje u mjestu u kojem završavaju školu, mi ćemo napraviti nešto što može biti cilj za neke snažnije politike usmjerene na mlade, čak i sa nekih viših instanci, a ne samo iz nevladinog sektora“, ocijenio je Savić.

Projekat finansira Ministarstvo sporta Crne Gore, kroz konkurs za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata na osnovu godišnjeg plana ostvarivanja Nacionalne strategije za mlade za 2017. godinu.