CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: DIK donio kalendar izbornih radnji, MUP nezakonito propušta rokove

23. Mar. 2023. u novosti

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da sprovede radnje u skladu sa odlukom Državne izborne komisije (DIK) i pozitivnim pravnim propisima i poštuje rokove definisane za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore, saopšteno je iz te organizacije.  

Izražavamo zabrinutost uslijed neuslađenosti postupanja institucija koje se odnose na pripremne radnje za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore.

Državna izborna komisija je usvojila kalendar rokova za sprovođenje izbornih radnji na izborima za izbor poslanika u Skupštinu Crne Gore koji će biti održani 11. juna 2023.godine. Na bazi ovog dokumenta i CeMI je krenuo sa pripremom misije koja će kroz koncept građanskog nadgledanja izbora pratiti izborni proces“, pojasnili su u saopštenju iz CeMI-ja.

Onemogućeni smo u startu da pratimo zakonitost pripremnih radnji uslijed činjenice da je MUP dužan da u roku od 48 časova od dana raspisivanja izbora  javno objavi u svim dnevnim listovima koji se izdaju u Crnoj Gori i na svojoj internet stranici numerički tabelarni prikaz podataka o promjenama nastalim u biračkom spisku u cjelini i po jedinicama lokalne samouprave u odnosu na birački spisak po kome su održani prethodni izbori na državnom nivou (član 17 stav 1 Zakona o biračkom spisku).

MUP nije ispunio navedenu zakonom preciziranu obavezu, iako je DIK za ovu aktivnost propisao rok 19. mart 2023. godine. Dodatno, MUP je obavezan da, u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora, preko sredstava javnog informisanja i na svom veb sajtu izloži birački spisak, na uvid biračima, i obavjesti birače o vremenu i načinu uvida, i mogućnosti da zatraže promjenu podataka upisanih u birački spisak. (član 16 Zakona o biračkom spisku), DIK definise rok do najkasnije 20. marta 2023. godine. Ni ova zakonska obaveza nije realizovana.

MUP na ovaj način ugrožava zakonitost izbornog procesa i predstojećih parlamentarnih izbora.