CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 11 sati glasalo 20.1 odsto birača

19. Mar. 2023. u novosti

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje CeMI, do 11 sati glasalo je 20.1 odsto birača.

Kako je saopštila PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, u centralnoj regiji do 11 sati glasalo je 21. 4 odsto birača, u južnoj 16.8 odsto i u sjevernoj 21.2 odsto.

„Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 11 sati iznosila je 18.5 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 35.4 odsto i parlamentarnim 2016. 20.7 odsto“, navela je Bjelić.

Govoreći o nepravilnosti, Bjelić je kazala da su na više biračkih mjesta, prilikom identifikacije birača naglas pročitana imena birača od strane članova biračkog odbora, što je suprotno članu 69 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji zabranjuje članu biračkog odbora koji vrši identifikaciju birača, kao i ostalim članovima biračkog odbora da, u bilo kojoj formi, a posebno glasnim obraćanjem saopšti ime i prezime birača, kao i njegov redni broj na biračkom spisku.

„Na jednom biračkom mjestu birač je fotografisao svoj glasački listić u kabini. Glasački listić je proglašen nevažećim od strane biračkog odbora, shodno odredbama člana 69a ZIOPa.  Fotografija glasačkog listića se našla i na društvenim mrežama.Na više biračkih mjesta članovi/ce biračkog odbora koristili su telefon na BM, što je suprotno članu 71a ZIOPa kojim se zabranjuje upotreba elektronskih uređaja za komunikacju u prostoriji za glasanje“, rekla je Bjelić.

Ukazala je da na jednom biračkom mjestu glasač nije presavio listić prilikom ubacivanja u kutiju, kojom prilikom je član BO vidio za koga je taj birač glasao.

„Na ovaj način povrijeđena je zagarantovana tajnost glasanja iz člana 69a stav 4 ZIOPa. Obaveza je BO da u ovim slučajevima glasački listić proglase nevažećim“, pojasnila je Bjelić.

Pozvala je građane da uočene nepravilnosti prijave putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me ili direktno CeMI-jevom pravnom timu na broj telefona 020 511  513.

Misija građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. godine. realizuje se uz podšku Britanske ambasade Podgorica.

Sljedeća pres konferencija je zakazana u 13 sati i 15 minuta.


Media prilozi