CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 17h glasalo 58,7 odsto birača

02. Apr. 2023. u novosti

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje CeMI, do 17 sati glasalo je 58,7 odsto upisanih birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić, kazala je da je južnoj regiji do 17 sati glasalo je 52,4 odsto, u centralnoj 62,8 odsto i u sjevernoj 57,6 odsto.

„U Podgorici do 17 sati glasalo je 63,6 odsto, u Nikšiću 67,3 odsto, u Baru 52,8 odsto i u Bijelom Polju 60,9 odsto“, rekla je Bjelić.

Istakla je da je izlaznost u prvom krugu predsjedničkih izbora do 17 sati bila je 52,4 odsto,na predsjedničkim izborima 2018.godine do 17 sati iznosila je 49,5 odsto, a na parlamentarnim 2020. godine 68,4 odsto.

Bjelić je od nepravilnosti pristiglih CeMI-ju od presjeka u 15h do 17h izdvojila nepravilnost koja se desila na BM 4B u OŠ „Radojica Perović“ u Podgorici gdje je, po njenim riječima, licu sa invaliditetom, koje je vozilom OSI u dva navrata, u 8:00 i u 15:00 časova, pokušalo da dođe do BM, nije bilo bilo omogućeno da priđe biračkom mjestu jer je kapija bila zaključana.

''Na blagovremeni zahtjev upućen biračkom odboru da se tom licu omogući pristup, do ovog trenutka, kako smo obaviješteni, nije reagovano.'', istakla je Bjelić.

''U Ulcinju, na biračkom mjestu 4 - Dom kulture, član biračkog odbora duži vremenski period nije bio prisutan, kao ni njegov zamjenik, što predstavlja povredu člana 72 Zakona o izboru odbornika i poslanika koji propisuje da, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.'', dodala je Bjelić.

Ona je pozvala građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u Play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

U toku izbornog dana CEMI će, obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana u toku izbornog dana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakonzatvaranja biračkih mjesta, saopštavaće javnosti preko: redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru i Instagramu, kao i televizija RTCG, Vijesti i TvE koje prenose uživo CeMI-jeve pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje predsjedničkih izbora u Crnoj Goru 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.


Media prilozi