CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 19 sati glasalo 50,8 odsto birača

11. Jun. 2023. u novosti

Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 19 sati, glasalo je 50.8 odsto birača, saopštio je šef Pravnog odjeljenja te organizacije, Ognjen Mitrović.

On je, na pres konferenciji, kazao da je izlaznost do 19 sati na jugu iznosila 44.7 odsto, sjeveru 51.8 odsto i u centralnoj regiji 53.4 odsto.

„Veliki broj građana prijavio je CeMI-ju da im od pojedinih političkih partija pristižu SMS poruke sa pozivom da izađu i glasaju njihovu listu. Ovakvo postupanje je suprotno ZIOP i načelu ravnopravnosti svih podnosilaca izbornih lista“, rekao je Mitrović.

Ukazao je i da je prijavljeno da su se, suprotno odredbama o tajnosti glasanja iz člana 69a ZIOPa, dva birača istovremeno našla u paravanu, navodeći da birački odbor u ovom slučaju nije poništio sporni glasački listić.

„Primjećujemo da je na ovim izborima pijavljen manji broj nepravilnosti u odnosu na ranije, kao i da pojedine nepravilnosti koje su bile učestale u prethodnim izbornim procesima, a koje su se odnosile na povrednu tajnosti glasanja, su ovog puta izostale“, ukazao je Mitrović.

Pozvao je građane da uočene nepravilnosti prijave pravnom timu CeMI-ja na broj telefona 020 511 513, putem aplikacije Fer izbori koja je dostupna u play prodavnici i na sajtu www.ferizbori.me.

“Nakon prijave, naš pravni tim će obrađivati eventualnu nepravilnost i preko društvenih mreža i drugih kanala o tome obavijestiti medije, cjelokupnu javnost i pozvati na odgovornost nadležne.“, kazao je Mitrović.

Najavio je da će u toku izbornog dana CeMI obrađene podatke koji se odnose na izlaznost građana, trendove glasanja, procjenu rezultata nakon zatvaranja biračkih mjesta, saopštavati javnosti preko redovnih pres konferencija koje se prenose uživo preko You Tube kanala CeMI-ja, Facebook i Instagram stranice, veb sajtova www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me, zvaničnih profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i putem RTCG, TV Vijesti, TvE i ostalih televizija koje prenose uživo pres konferencije.

Projekat „Građansko nadgledanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 2023“ omogućila je Britanska ambasada Podgorica.

Najavio je da će CeMI na sledećoj konferenciji predstaviti preliminarne projekcije rezultata koje očekuju u 21 sat, a u slučaju efikasnije obrade podataka, pres će biti održan i ranije.

Media prilozi