CEMI - Centar za monitoring i istraživanje

CeMI: Do 19 sati glasalo 60.5 birača

19. Mar. 2023. u novosti

Na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), do 19 sati glasalo je 60.5 odsto birača.

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u centralnoj regiji do 19 sati glasalo je 65.5 odsto birača, u južnoj 52.8 odsto i u sjevernoj 60.8 odsto.

"Ako se osvrnemo na ranije izbore, izlaznost na predsjedničkim izborima 2018. godine do 19 sati iznosila je 58,6 odsto, na parlamentarnim 2020. godine 74,9 odsto i parlamentarnim 2016. 71,6 odsto", rekla je Bjelić. 

Govoreći o ključnim nepravilnostima, Bjelić je kazala da je na biračkom mjestu BM 39-A u Podgorici birački odbor otvorio kutiju za glasanje putem pisma prije zatvaranja biračkog  mjesta.

„Ovim su prekršena Pravila o glasanju putem pisma (tačka 6) koja propisuju da prenosnu glasačku kutiju birački odbor otvara nakon zatvaranja biračkog mjesta i utvrđuje broj glasačkih listića sadržanih u prenosnoj glasačkoj kutiji na način da ne povrijedi tajnost glasanja“, navela je Bjelić.

Kazala je da je u više navrata prijavljena nepravilnost koja se odnosi na nepotpunost biračkog odbora, što je suprotno članu 72 ZIOPa, koji predviđa da, dok je biračko mjesto otvoreno i traje glasanje, na biračkom mjestu moraju biti prisutni svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamjenici.

„Sada ćemo preći na indikativne statističke podatke, koje smo prikupili od naših posmatrača u vidu ankete. Ovi podaci pokazuju da je u 73.4 odsto slučajeva predsjednik biračkog odbora muškarac, dok je u 26.6 odsto to žena.Kada su u pitanju šabloni za osobe sa oštećenim vidom, naši posmatrači došli su do podataka da su u 77.4 odsto slučajeva obezbijeđeni, a u 13.2 da nisu, dok je odgovor ne znam zabilježen u 9.34 odsto slučajeva“, rekla je Bjelić.

Ona je kazala da će od 20 sati na veb sajtovima www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me biti objavljene preliminarne projekcije rezultata, a da Radio Televizija Crne Gore, Vijesti i TVE imaju pristup CeMI-jevoj bazi podataka u realnom vremenu.

Projekat građanskog nadgledanja predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2023. Godine je finansijski podržan od strane Britanske ambasade Podgorica.

„Podsjećam da je prosječno odstupanje CeMI-jevih procjena izbornih rezultata u odnosu na one koje je objavila Državna izborna komisija tokom ranijih godina bilo je značajno niže od statistički prihvatljivog odstupanja od +/-1%, zato budite uz nas oko 20 sati i 30 minuta kad ćemo saopštili ocjenu izbornog dana i preliminarne projekcije izbornih rezultata“, zaključila je Bjelić.